Een derde van 13-jarigen weet niet of Nederland een democratisch land is

Een derde van 13-jarigen weet niet of Nederland een democratisch land is

AMSTERDAM (MEDIAWATCH) Terwijl de stembiljetten bij hun ouders op de mat vallen, blijkt volgens Trouw uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat gemiddeld de helft van de Nederlandse jongeren tussen de twaalf en veertien jaar leven in een democratisch land niet belangrijk vindt of er geen mening over heeft. 35 procent van de tweedeklassers weet niet of ze in een democratie leven, of denkt zelfs van niet.

Politieke en maatschappelijke problemen zijn voor kinderen in de tweede klas van de middelbare school zelden onderwerp van gesprek: 60 tot 70 procent zegt hier met ouders maar een paar keer per jaar over te praten. Ook op school blijven zulke gesprekken volgens de kinderen uit: eveneens 60 tot 70 procent van de kinderen geeft aan nooit of ‘enkele keren per jaar’ met de leraar te praten over politiek en samenleving.


Weekcijfers RIVM: aantal nieuwe gevallen loopt op

BILTHOVEN (ANP) Het aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op. In de afgelopen week zijn meer dan 30.000 besmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari. Het exacte cijfer komt dinsdag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut meldde vorige week dat er 29.977 positieve tests waren geregistreerd in de week ervoor. In de zes dagen erna zijn er 27.996 gevallen bij gekomen, gemiddeld 4666 per dag. Daarmee zou het weekcijfer dinsdag kunnen uitkomen op 32.000 tot 33.000.

In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1140, van wie 240 op de intensive care) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 418).

Het reproductiegetal steeg vorige week naar 0,99. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen tot nu toe zijn gevaccineerd. Vorige week stond de teller op 795.326 personen.


Aantal opgenomen coronapatiënten opnieuw gestegen

ZEIST (ANP) Voor de tweede dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 63 meer dan op zondag en 102 meer dan op zaterdag.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1375 coronapatiënten, 53 meer dan op zondag. De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 536 mensen met Covid-19, tien meer dan op zondag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn afgelopen etmaal 175 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is onder het gemiddelde.