Het Witte Huis sluit niet uit dat de VS de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman ooit zullen straffen.
Het Witte Huis sluit niet uit dat de VS de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman ooit zullen straffen. Epa/g20 Riyadh Summit Handout Handout Editorial use Only/no Sales

'Bestraffing kroonprins nog mogelijk'

Witte Huis nog niet klaar met Mohammed
bin Salman?

WASHINGTON (ANP/RTR) Het Witte Huis sluit niet uit dat de VS de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman ooit zullen straffen voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Volgens een woordvoerder kan het zijn dat de Amerikaanse regering de machtigste man van Saudi-Arabië voor zijn rol bij de moord alsnog sancties oplegt, mocht dat noodzakelijk blijken.


,,Natuurlijk behouden we ons het recht voor om elke actie te ondernemen” op een door het Witte Huis gekozen tijdstip en wijze, aldus de woordvoerder. Om er meteen aan toe te voegen dat “historisch gezien” de Verenigde Staten “doorgaans” geen sancties hebben opgelegd aan leiders van landen waar ze diplomatieke betrekkingen mee hebben.

Washington maakte eind vorige week een rapport openbaar waarin staat dat kroonprins Mohammed bin Salman de uitschakeling van de kritische journalist steunde. Hij gaf toestemming Khashoggi gevangen te nemen of te doden. De journalist verdween in het Saudische consulaat in Istanbul, waar hij naartoe was gelokt. Algemeen wordt aangenomen dat een speciaal team hem daar heeft vermoord en in stukken heeft gehakt.

Meteen na publicatie van het rapport van de geheime dienst zei Washington de kroonprins niet te straffen, maar wel tientallen andere betrokkenen. Saudi-Arabië is de belangrijkste Arabische bondgenoot van de VS. De Amerikaanse president Biden wil deze nauwe, maar schimmige relatie transparanter maken.

'GEEN BEWIJZEN' Volgens een Saudische topdiplomaat leverde het onderzoek naar de kroonprins geen hard bewijs op en is de zaak eigenlijk afgedaan. Het rapport is gebaseerd op veronderstellingen en ,,komt nergens ook maar in de buurt van het bewijzen van de beschuldiging zonder redelijke twijfel”, twitterde de Saudische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Abdallah Al-Mouallimi.

Volgens hem heeft de kroonprins eerder al ,,moedig morele verantwoordelijkheid” aanvaard, de beschuldigden laten berechten en heeft hij beloofd de inlichtingendiensten te hervormen, aldus de ambassadeur. ,,Zaak gesloten!”, besluit hij.

Het Witte Huis sluit niet uit dat de VS de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman ooit zullen straffen.