WHO: malariamiddel is niet effectief tegen corona

WHO: malariamiddel is niet effectief tegen corona

LONDEN (ANP/RTR) Het malariamiddel hydroxychloroquine mag niet worden gebruikt om Covid-19 te voorkomen en heeft geen zinvol effect op patiënten die besmet zijn met het virus, dat concludeert een deskundigenpanel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag.


Het ontstekingsremmende medicijn mag niet worden gebruikt in de strijd tegen de pandemie en is “niet de moeite waard” om mee te nemen in verder onderzoek naar coronabehandelingen, aldus het panel in het Britse medische tijdschrift British Medical Journal.


GEEN PRIORITEIT Het WHO-panel baseert zijn aanbeveling op zes onderzoeken met meer dan 6000 deelnemers, met zowel mensen die besmet waren met het coronavirus als mensen die niet besmet waren. ,,Het panel is van mening dat dit medicijn niet langer een onderzoeksprioriteit is en dat we ons moeten richten op het evalueren van andere, meer veelbelovende medicijnen om Covid-19 te voorkomen”, schrijven ze.


TRUMP Het middel hydroxychloroquine werd vorig jaar door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump aangeprezen als ‘wondermiddel' tegen corona. Dit werd al snel weerlegd door artsen en experts.

Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro ziet hydroxychloroquine als oplossing voor het virus, hij gebruikte het zelf toen hij afgelopen zomer besmet was met het virus. Of het heeft bijgedragen aan zijn herstel is niet bewezen.