Tekening Van Gogh geveild voor ruim         8,5 miljoen euro

Tekening Van Gogh geveild voor ruim         8,5 miljoen euro

NEW YORK (ANP) Een tekening van Vincent van Gogh van een meisje heeft maandag bij een veiling van Christie’s in New York 8,6 miljoen euro opgeleverd. Het ging om de tekening La Mousmé, waarvan Van Gogh ook een schilderij maakte, dat hangt in de National Gallery of Art in Washington.

Volgens het veilinghuis ging het om een van de beste tekeningen ooit door Van Gogh gemaakt. Christie’s schatte de opbrengst van het werk vooraf op 7 à 10 miljoen dollar. Het is getekend in de zomer van 1888 in het Franse Arles. Van Gogh werd voor het werk geïnspireerd door Japanse kunst en de roman Madame Chrysanthème van Pierre Loti.

Wie de koper is, is niet bekendgemaakt. Ook wie de tekening verkocht, meldde Christie’s niet. Volgens The Art Newspaper komt de tekening echter uit de collectie van het in Londen gevestigde kunsthuis Thomas Gibson.


Genomineerden        voor Annie M.G. Schmidtprijs bekend

HILVERSUM (ANP) Yentl en de Boer, Rosa da Silva en Daniël Lohues behoren tot de kanshebbers van De Annie M.G. Schmidtprijs. Dat werd maandagavond bekendgemaakt. De prijs wordt sinds 1991 uitgereikt aan een tekstschrijver, componist en uitvoerder voor het beste theaterlied.

Yentl en de Boer maken kans met het nummer ‘Het is begonnen’. Rosa da Silva en Daniël Lohues maken kans met ‘Als het zo ver is’. Ook Jan Beuving en Tom Dicke met ‘De begrafenis van de waarheid’, Lisa Loeb met ‘Mijn odyssee’, Eva van Manen met ‘Omdat we verdergaan’ en Flip Noorman met ‘De traditie’ maken kans op de jaarlijkse prijs.

Jan Beuving en Tom Dicke wonnen de prijs al eens eerder, in 2018. Ook Daniël Lohues en Yentl en de Boer mochten de prijs al eens mee naar huis nemen, respectievelijk in 2006 en 2014. De bekendmaking van de winnaar is eind maart.


Nog zes schrijvers maken kans op        Libris Literatuur Prijs

AMSTERDAM (ANP) Nog zes schrijvers maken kans op de Libris Literatuur Prijs voor de beste Nederlandstalige roman. Zij bevolken de zogenoemde shortlist, die maandagavond is bekendgemaakt door politica Lilianne Ploumen.

De laatst overgebleven kandidaten voor de onderscheiding zijn: Simone Atangana Bekono met Confrontaties, Gerda Blees met Wij zijn licht, Merijn de Boer met De Saamhorigheidsgroep, Jeroen Brouwers met Cliënt E. Busken, Erwin Mortier met De onbevlekte en Marieke Lucas Rijneveld met Mijn lieve gunsteling. Op 10 mei wordt bekend wie de Libris Literatuur Prijs (50.000 euro) in de wacht sleept.

De jury was "verbluft” door de veelzijdigheid van het aanbod. "Heden, verleden en toekomst kwamen tot ons in uiteenlopende vormen; bekende verhalen kregen verrassende invalshoeken; nieuwe verhalen kwamen erbij, oude en traditionele vertelvormen vonden een bijzondere invulling. De Nederlandstalige literatuur wordt steeds rijker en veelzijdiger.”