Van links naar rechts: Mathijs Overeem, Sven Valkenburg, Anton de Koning, Jan Mudde en Erik-Jan Barten.
Van links naar rechts: Mathijs Overeem, Sven Valkenburg, Anton de Koning, Jan Mudde en Erik-Jan Barten. Wenda de Koning

‘Heel Scherpenzeel kan helpen'

Dit jaar 2.021 dieren en planten waarnemen

SCHERPENZEEL Vijf Scherpenzeelse vogelaars en natuurliefhebbers hebben een ambitieus plan. Zij willen dit jaar 2.021 soorten dieren en planten waarnemen in Scherpenzeel. Omdat ze dit niet alleen kunnen, vragen ze de hulp van heel Scherpenzeel.

Jan Mudde is één van de initiatiefnemers en is al jaren vogelaar. Ook is hij regelmatig ’s nachts op zijn dakterras te vinden om nachtvlinders te lokken en te determineren. Alle soorten vogels, nachtvlinders en andere dieren die hij ziet, legt hij vast op de website www.waarneming.nl. ,,Scherpenzeel blijkt een blinde vlek op deze website wat waarnemingen betreft. In ons dorp worden weinig waarnemingen vastgelegd. Dat zien wij graag veranderen”, aldus Mudde.

Met moderne apparatuur, zoals beeldherkenning en apps op je mobiele telefoon, kun je zelfs soorten vastleggen. ,,Als je in het veld bent, heb je meestal geen natuurcatalogus bij je. Maar met een app op je telefoon heb je alle soorten bij de hand. En kun je uitzoeken welke vogel, vlinder of korstmos je gezien hebt.” Met een account kun je soorten invoeren op www.waarneming.nl.

De club van Mudde, Erik-Jan Barten, Sven Valkenburg, Anton de Koning en Mathijs Overeem is regelmatig samen in het veld te vinden. ,,Nu in coronatijd is dat soms even puzzelen”. Onder de naam Bioblitz Scherpenzeel 2021 nodigen ze alle dorpsgenoten en vakantiegangers in Scherpenzeel uit om mee te doen.

,,In een jaar tijd zoveel mogelijk soorten vinden in een bepaald gebied, dat heet Bioblitz. Ons doel is om 2.021 soorten te vinden, met een knipoog naar het jaartal. Inmiddels zitten we op 294 soorten dus we hebben nog genoeg werk te doen”. Tot nu toe zijn er 93 vogelsoorten, 86 planten, 34 (korst)mossen, 23 soorten paddenstoelen en twaalf nachtvlinders vastgelegd voor Scherpenzeel. Wat betreft bijen, wespen, vlinders, mieren en vliegen zijn de aantallen nog laag. ,,Als de temperatuur stijgt, zullen deze aantallen vast ook stijgen”, is de overtuiging van Mudde. In 2021 zijn tot nu 1643 waarnemingen geregistreerd door in totaal een kleine tweehonderd waarnemers.

,,Aan de ene kant is het mooi om het eindgetal te halen en aan de andere kant is het goed om in de natuur vlakbij huis om je heen te kijken. Ik garandeer dat je tweehonderd soorten ziet als je een rondje door het dorp loopt, van de ene kant naar de andere”, stelt hij. ,,Overal in Scherpenzeel is wel wat te vinden. Ten noorden van de Barneveldsestraat zijn nog niet veel soorten vastgelegd. Daar zou ik graag op onderzoek gaan”.

Wat hij als bijzonder heeft ervaren, is de ontdekking van de Ruigpootbuizerd op Gooswilligen in december vorig jaar. ,,Dat was een totale verrassing voor ons. Meestal heeft deze vogel een voorkeur voor een open landschap, maar hij vindt hier genoeg muizen, denk ik”, lacht hij. Een droom van de Bioblitzers is om de Vale Gieren die hier jaren geleden gespot zijn, weer terug te zien. En zijn persoonlijke wens? ,,Ik zou het geweldig vinden wanneer ik de eerste ben die in Scherpenzeel een Wolf zou zien”, grijnst hij.

[Via Facebook en waarneming.nl/bioblitz/scherpenzeel-2021zijn de vorderingen van de Bioblitz Scherpenzeel 2021 te volgen.