Afbeelding
Duifje Hoekstra

Landschap met jonge ruiter

[Olieverfschilderij, detail

Het olieverfschilderij op eikenhouten paneel kan worden gedateerd tussen 1600 en 1625.

De R(ijks) K(unsthistorische) D(ienst), het Nederlandse Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag schrijft het toe aan het atelier van Joos de Momper (1564 – 1635) in Antwerpen.

Materialen: olieverf, eikenhout

Afmetingen bij benadering: breedte 1,20 m; hoogte 0,45 m; dikte 1,5 cm

Verwerving: aangekocht door de gemeente Barneveld als onderdeel van de voormalige Brouwerij, om daar het gemeentelijke Veluws Museum Nairac in onder te brengen.

Eén van de bijzondere aspecten van dit schilderij is, dat het nog steeds te zien is op de plek die de opdrachtgever waarschijnlijk in gedachten had toen hij zijn Prediking aan het Meer bestelde.

Het schilderij geeft een panoramisch gezicht op een romantisch landschap, zoals het merendeel van De Mompers werken. In de 17e eeuw was De Momper een zeer gezocht schilder.

Zijn werken zijn verspreid over heel Europa, meestal via koninklijke verzamelingen. Hoewel een bovendeurstukje ‘uit het atelier van Joos de Momper' natuurlijk heel iets anders is dan een groot schilderij, gesigneerd door de meester zelf, wijst het toch op een interessante verbinding van het 17e eeuwse Barneveld met de grote wereld.