Afbeelding
Dick Bonestroo

´Je rommel opruimen is toch een kleine moeite?´

´Je rommel opruimen is toch een kleine moeite?´

BARNEVELD/KOOTWIJKERBROEK Het was mooi weer, dus ging Dick Bonestroo uit Barneveld onlangs een rondje fietsen om te genieten van de natuur. Maar al het zwerfafval in de bermen begon hem te storen. Daarom kwam hij in actie.
,,Wat me de laatste tijd opvalt is dat er zoveel rommel in de bermen ligt, daar erger ik me aan”, vertelt Bonestroo. ,,Het is toch een kleine moeite om je lege blikje weer terug in je tas te stoppen of even in een prullenbak langs de weg te gooien?”

Daarom heeft hij tijdens zijn fietstocht richting Kootwijkerbroek spontaan besloten om de blikjes die hij tegenkwam mee te nemen. ,,Ik dacht: weet je wat, ik ga er gewoon mee beginnen. Er lag alleen zoveel dat ik bijna niet meer aan fietsen toe kwam. Steeds moest ik afstappen, omdat ik weer een blikje zag liggen. Er liggen ook wel papieren bekertjes, maar die neem ik niet mee. Papier is biologisch afbreekbaar dus dat verteert op den duur, maar plastic kan gevaarlijk zijn. Als de grasmaaier er overheen komt gaat het vastzitten. Bovendien kan plastic levensgevaarlijk zijn voor dieren.”

De nieuwe afspraken over statiegeld op blikjes juicht de Barnevelder toe. ,,Misschien kan dit een drijfveer zijn voor mensen om hun afval in te leveren. Daar een dubbeltje voor krijgen is ook mooi meegenomen denk ik.”