Het internationale paardensportevenement The Dutch Masters wordt ook dit jaar niet gehouden.
Het internationale paardensportevenement The Dutch Masters wordt ook dit jaar niet gehouden. anp / Koen van Weel

Hippische wedstrijden geschrapt

Na uitbraak van rhinopneumonie virus

ERMELO (ANP) De internationale paardensportfederatie FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden tot 28 maart geschrapt wegens de uitbraak van het rhinopneumonie virus. De maatregel treft tien landen van het Europese vaste land, waaronder Nederland, zo meldt de KNHS. Ook het topevenement Dutch Masters, voorheen Indoor Brabant, dat volgende week zou beginnen valt onder het verbod.

Het rhinopneumonie virus begon ruim een week geleden op het internationale concours van Valencia. Inmiddels zijn er in meerdere landen gerelateerde uitbraken, waaronder in Frankrijk, Engeland en Duitsland. In Valencia waren 25 paarden uit Nederland. 13 ervan staan weer in de eigen stal. De KNHS geeft uit privacy-overwegingen geen namen van de betreffende ruiters. Er zijn geen combinaties bij betrokken uit het olympisch kader van bondscoach Rob Ehrens.

Als enige uitzondering mogen de meer weken durende evenementen, de zogenaamde Tours, die op dit moment al begonnen zijn doorgaan. Dit is mede zo besloten om te voorkomen dat heel veel paarden tegelijk verplaatst worden.


ZEER BESMETTELIJK Volgens een woordvoerster van de KNHS betreft het een zeer besmettelijk virus. “Het virus kent meerdere varianten, de klachten kunnen variëren van milde verkoudheidsklachten tot ernstige neurologische verschijnselen. De neurologische verschijnselen kunnen overlijden tot gevolg hebben.” De meeste paarden zijn tegen de ziekte gevaccineerd, maar dat biedt geen 100 procent zekerheid.

De FEI heeft inmiddels 21 veterinairen naar Valencia gestuurd om de zieke dieren te helpen én de twee plaatselijke dierenartsen te assisteren. Ook wordt er extra hulpmateriaal naar de Spaanse stad gezonden. Van vier paarden is bekend dat ze aan het virus zijn overleden, 84 paarden vertonen verschijnselen en 11 worden er behandeld in klinieken in Valencia en Barcelona.


TWEEDE AFGELASTING Voor de Dutch Masters betekende het de tweede afgelasting. Vorig seizoen werd het evenement in de Brabanthallen op het laatste moment geannuleerd wegens de uitbraak van het coronavirus. Nu zou er zonder publiek worden gereden.