´Deze uitspraak is heel teleurstellend´

2 maart 2021 om 12:37

p 1

,,Deze uitspraak is heel teleurstellend", reageert Kees de Jong, voorzitter Pluimveehouderij bij LTO. ,,Het is voor ons belangrijk om erop te kunnen vertrouwen dat onze toezichthouder in actie komt als daar reden toe is", zegt hij. ,,Tegelijkertijd willen veel pluimveehouders dit boek nu voor eens en altijd sluiten."

Ook Theo Bos uit Barneveld kan zich niet vinden in het oordeel van het Hof. Hij is één van de pluimveehouders die de zaak tegen de NVWA aanspande. ,,Ik vind de redenering van de rechter heel bijzonder. De NVWA blokkeerde plotseling onze bedrijven, omdat er een gevaar voor de volksgezondheid was. En nu zegt de rechter dat er op zichzelf geen acuut gevaar was en dat NVWA ons daarom niet hoefde te waarschuwen? Dat volg ik niet."

De houding van de rijksoverheid in deze zaak, is volgens Bos vergelijkbaar met de toeslagen- en de aardgasaffaires. ,,Je kunt meer en meer vraagtekens zetten bij de betrouwbaarheid van de overheid. Die is er om inwoners en bedrijven te beschermen, maar men is meer bezig met bescherming van de eigen belangen. Nu zijn wij daar als ondernemers de dupe van. Dat is zuur."

Rond het fipronilschandaal spelen diverse rechtszaken. De rechtbank in Arnhem heeft vorig jaar al in een civiele zaak bepaald dat de bloedluisbestrijders aansprakelijk zijn voor de financiële schade. De rechtbank achtte bewezen dat ze wisten dat hun middel fipronil bevatte. De twee hoofdverdachten, inwoners van Barneveld en Nederhemert, worden ook strafrechtelijk vervolgd. Zij worden ervan verdacht dat ze de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht en moeten volgende week woensdag voor de rechter verschijnen in Zwolle.


Wat zijn de mooiste plekjes van Barneveld?

BARNEVELD Om te ontdekken wat de mooiste plekjes van Barneveld zijn, roept de Barneveldse Middenstandsvereniging inwoners op om hun favoriete uitjes in de gemeente in te sturen. ,,Het project staat nog erg in de kinderschoenen”, laat interim centrummanager Simone Giele weten. ,,We zijn bezig met een idee voor een combinatie van mooiste winkels en leukste plekken in de gemeente. Hoe leuk zou het zijn dat een dagje in de natuur kan worden afgesloten in een leuk restaurant? Hoe het project er precies uit gaat zien weten we nog niet.”

Giele vertelt ook wat haar favoriete plekken in Barneveld zijn. ,,Ik heb een aantal prachtige plekjes in de natuur gevonden, zoals Landgoed De Schaffelaar en het Oosterbos. Bovendien ben ik geïnteresseerd in het tegeltableau boven brillenzaak Kaasschieter en het verhaal achter de Katholieke Kerk. Daarnaast vind ik wandelroutes, monumenten en klompenpaden heel leuk. Er zijn genoeg mooie plekken in Barneveld, dus die komen we graag te weten. Zo kunnen wij mensen een leuke en volledige dag aanbieden.” Tips kunnen gemaild worden naar info@barneveldcentrum.nl met daarbij een uitleg. Eventuele foto's van de plekken zijn ook welkom.