ANWB pleit voor ledverlichting in auto’s

2 maart 2021 om 10:50

DEN HAAG (ANP) De ANWB pleit ervoor om het wettelijk mogelijk te maken dat halogeenlampen in auto’s kunnen worden vervangen voor ledverlichting, net zoals dat in huizen gebeurt.


Uit een test van de ANWB in samenwerking met de Duitse zusterclub ADAC is naar voren gekomen dat dit veilig kan. Voor het achteraf inbouwen van ledlampen in auto’s bestaan meerdere systemen. Maar het gebruik ervan op de openbare weg is nu niet toegestaan.

Volgens de ANWB verbetert ledverlichting de lichtopbrengst van oudere voertuigen met halogeenlampen aanzienlijk. Dit komt de zichtbaarheid op donkere wegen ten goede, zonder het overige verkeer hierdoor te verblinden. Voordeel is ook dat ledlampen zuiniger zijn en langer meegaan.

Niet alle ledlampen kunnen ingebouwd worden in een auto. Het lichtsysteem moet speciaal worden ontwikkeld voor het koplamphuis in het voertuig, zodat automobilisten niet worden verblind en de lichtbundel optimale zichtbaarheid geeft.

Al jaren zijn er led-vervangingslampen op de markt, waardoor het mogelijk is om minder zuinige halogeenlampen te vervangen.