Washington

2 maart 2021 om 11:32

VS staan gezinshereniging voor gedeporteerde migranten toe

(ANP/RTR) Migranten die uit de VS zijn gedeporteerd terwijl hun kinderen bleven, krijgen de mogelijkheid tot gezinshereniging. Dat kan in hun eigen land, maar ook in de VS, liet minister Alejandro Mayorkas van Binnenlandse Veiligheid weten.

Een taskforce gaat ervoor zorgen dat er vervoer, gezondheidszorg en onderwijs beschikbaar komt, zonder dat de gezinnen ervoor hoeven te betalen. Ook juridische kosten kunnen worden gedekt.

Onder president Trump raakten meer dan vijfhonderd kinderen gescheiden van hun ouders nadat ze de grens tussen Mexico en de VS illegaal waren overgestoken. De ouders werden gedeporteerd en de kinderen kwamen onder overheidstoezicht te staan. Veel kinderen werden opgesloten. Mayorkas sprak van “wrede” praktijken.

De rechter gaf in 2018 de opdracht om alles in het werk te stellen om kinderen met hun ouders te herenigen. Advocaten van de families hadden de regering van president Joe Biden opgeroepen de ouders de mogelijkheid te geven naar hun kinderen te komen en een leven op te bouwen in de VS. Biden kondigde eerder al aan er alles aan te doen om de gezinnen te herenigen.


Gusau

Ontvoerde schoolmeisjes in Nigeria vrijgelaten

(ANP/AFP/DPA) Honderden schoolmeisjes die in het noordwesten van Nigeria werden ontvoerd, zijn weer vrijgelaten. De autoriteiten in de deelstaat Zamfara hebben bekendgemaakt dat alle 279 scholieren die afgelopen vrijdag werden ontvoerd uit een lagere school in het dorp Jangebe weer vrij en in goede gezondheid zijn.

De autoriteiten hebben onderhandeld met de bende die de scholieren gijzelde en hebben ook ex-bendeleden ingezet om de ontvoerders over te halen de meisjes te laten gaan.

Scholen zijn vaak het doelwit.