Sterk herstel op beurzen

AMSTERDAM (ANP) Het aandeel PostNL behoorde vanochtend tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. De post- en pakketbezorger profiteerde in 2020 volop van de coronacrisis en zag de winst ruimschoots verdubbelen. De Europese beurzen toonden herstel dankzij een stabilisering van de rentes op de obligatiemarkten. De oplopende marktrentes joegen beleggers vorige week nog schrik aan doordat hogere rentes aandelen minder aantrekkelijk maken als belegging.


PostNL werd 4,5 procent meer waard in de MidKap. Het postbedrijf bezorgde afgelopen jaar veel meer pakketjes doordat mensen vanwege de coronapandemie thuis moesten blijven en gingen internetshoppen. De onderneming boekte daardoor flink meer omzet en rekent ook voor 2021 op een verdere groei. Het bedrijf keert daarnaast weer dividend uit.

De AEX-index op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,5 procent op 661,12 punten. Vrijdag zakte de hoofdindex nog 2 procent. De MidKap won ook 1,5 procent, tot 993,92 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,6 procent.

De stemming op de markten werd daarnaast gesteund door het akkoord in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de 1900 miljard dollar aan extra coronasteun voor de economie. Het voorstel moet nu nog door de Senaat. Ook werd positief gereageerd op de noodgoedkeuring die de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft gegeven voor het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen. De Europees toezichthouder EMA zal het vaccin, waarvan slechts één prik nodig is, naar verwachting op 11 maart goedkeuren.

Koploper bij de hoofdbedrijven op het Damrak was telecombedrijf KPN met een winst van meer dan 3 procent. Verzekeraar ASR en staalmaker ArcelorMittal volgden met plussen rond 3 procent. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway profiteerde van een koopadvies van Deutsche Bank en won 1,7 procent. Betaalbedrijf Adyen was de enige daler met een min van 1,1 procent.

In Parijs won Danone 1,9 procent. Het Franse voedingsconcern heeft onder druk van activistische aandeelhouders een verdere stap gezet richting de verkoop van zijn belang in het Chinese zuivelbedrijf Mengniu Dairy.

De euro noteerde op 1,2052 dollar, tegen 1,2095 dollar op vrijdag.