Vooruitblik

Vooruitblik

Blik beleggers gericht op PostNL en Boskalis

AMSTERDAM (ANP) De komende beursweek komt nog een aantal bedrijven met cijfers. Een daarvan is post- en pakketbedrijf PostNL waarvan bekend is dat het volop profiteert van de coronacrisis. Ook baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis is qua resultaten aan de beurt..

Maandag zullen vanuit verschillende Europese landen cijfers over de bedrijvigheid in de industrie bekend worden. Naast de grootste economie van de eurozone Duitsland gaat het ook om data uit Frankrijk, Spanje, Italië en de eurozone als geheel. Ook wordt de zogeheten inkoopmanagersindex van Nederland bekendgemaakt.

Op dinsdag gaat de aandacht onder meer uit naar het Duitse rapport over de werkgelegenheid. Daarnaast worden omzetcijfers van de Duitse detailhandel bekendgemaakt. In de VS komen verschillende bedrijven die dag nog met cijfers, zoals winkelketen Kohl’s.

Het Amerikaanse banenrapport van loonstrookverwerker ADP heeft op woensdag de aandacht. Uit de cijfers, die vooruitlopen op het banenrapport van de Amerikaanse overheid van vrijdag, valt mogelijk iets op te maken over de staat van de economie van de VS. Ook worden woensdag cijfers bekend over de dienstensector in veel grote economieën. Als bekend toont de industrie redelijk herstel vanuit de crisis, maar zit de dienstensector nog veelal op slot.

Op donderdag komt in Amsterdam baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis met cijfers. Tot en met het derde kwartaal van vorig jaar wist het bedrijf zijn omzet ondanks de coronacrisis stabiel te houden. Daarbij hield het bedrijf zijn verwachtingen voor het bedrijfsresultaat in stand.

Ook biotechnologiebedrijf Pharming opent donderdag de boeken. Pharming richt zich vooral op de ontwikkeling van innovatieve therapeutische eiwitten voor niet of moeilijk behandelbare ziekten. Een dag later is het aan fietsenfabrikant Accell om de boeken te openen. In november stelde de maker van merken als Batavus en Sparta nog dat de onderneming een uitstekende zomer en nazomer achter de rug had.

In het buitenland gaat de aandacht donderdag met name uit naar Lufthansa.


Londen

‘Brits overheidstekort niet zomaar opgelost’

(ANP/RTR/BLOOMBERG) De Britse regering gaat niet proberen om het begrotingstekort van de ene op de andere dag op te lossen. Dat heeft de Britse minister van Financiën Rishi Sunak gezegd in een interview met Sky News. Naar verwachting zal de begrotingsverklaring die hij komende woensdag presenteert nog meer grote leningen omvatten om de economie door de coronacrisis te loodsen.

Sunak zei ook dat het ook belangrijk is om ,,op termijn ook sterke overheidsfinanciën te hebben”. Daarmee lijkt de minister vooruit te lopen op toekomstige bezuinigingen en belastingverhogingen. De Britten hebben al ruim 300 miljard pond (346 miljard euro) uitgegeven aan maatregelen om de impact van de coronacrisis te verlichten.