Buenos Airies

Buenos Airies

Argentijnen demonstreren tegen vaccinatievoorrang vip’s

(ANP/AFP/RTR) Duizenden Argentijnen zijn in Buenos Aires de straat opgegaan vanwege een schandaal over prominenten die voorrang kregen bij het vaccineren. Betogers hadden borden meegenomen met opschriften als 'geef me mijn vaccin' en 'stop met het verspillen van ons geld'.

Het schandaal kostte deze maand minister van Volksgezondheid Ginés González García de kop. Zijn vrienden zouden met voorrang zijn ingeënt tegen het coronavirus. Dat kwam uit toen een vriend van de minister, een 71-jarige journalist, daar op de radio over vertelde.

In Argentinië kwam aanvankelijk alleen medisch personeel in aanmerking voor een coronavaccin. Sinds afgelopen woensdag worden ook sommige ouderen gevaccineerd. De overheid heeft inmiddels een lijst vrijgegeven met namen van tientallen mensen die buiten de officiële vaccinatiecampagne om alvast een vaccin kregen. Het gaat onder meer om oud-president Eduardo Duhalde en zijn gezin.

Argentijnen reageerden woest op de affaire. ,,Ze begonnen met het inenten van vrienden van de overheid. Dat is ongepast. Ze stelen de levens van anderen”, klaagde een betoger. Demonstranten hadden ook lijkzakken met namen van gevaccineerde prominenten opgehangen in de buurt van het kantoor van de president, die daar ontstemd op reageerde. Het 44 miljoen inwoners tellende Argentinië heeft tot dusver 1.2 miljoen doses ontvangen van het Russische Spoetnik V-vaccin, 580.000 doses van het in India geproduceerde Covishield en 904.000 doses van het middel van het Chinese Sinopharm. De nieuwe minister van Volksgezondheid Carla Vizzotti beloofde dat de vaccinatiecampagne eerlijk zal verlopen.

Andere Zuid-Amerikaanse landen zijn in de ban van vergelijkbare affaires. In Ecuador stapte vrijdag minister van Volksgezondheid Juan Carlos Zevallos op vanwege vermeende misstanden. In Peru zouden honderden prominenten voor hun beurt zijn ingeënt, onder wie oud-president Martin Vizcarra.