Voormalig VS-president Donald Trump zinspeelt op mogelijke deelname presidentsverkiezingen.
Voormalig VS-president Donald Trump zinspeelt op mogelijke deelname presidentsverkiezingen. Epa/ken Cedeno / Pool

'Wie weet doe ik weer mee'

Trump zinspeelt op deelname presidents-verkiezingen

ORLANDO (ANP/RTR) De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag tijdens een toespraak gezinspeeld op een nieuwe deelname aan de presidentsverkiezingen. ,,Wie weet, doe ik voor de derde keer mee”, zei Trump een uur later dan gepland tijdens CPAC, het jaarlijkse conservatief politieke congres. Trumps toespraak tijdens het congres is zijn eerste publieke optreden sinds zijn vertrek uit het Witte Huis.


Mocht Trump weer meedoen aan de presidentsverkiezingen, dan zal hij dat doen namens de Republikeinse partij en geen eigen partij oprichten. ,,We beginnen geen nieuwe partijen. We hebben de Republikeinse partij. Die zal verenigd worden en sterker zijn dan ooit tevoren”, aldus Trump. Ook noemde Trump de eerste maand van zijn opvolger Joe Biden ,,de meeste rampzalige maand van elke president in de moderne geschiedenis”.


Verder herhaalde Trump tijdens de toespraak zijn onbewezen claim dat de Democraten de presidentsverkiezingen van 2020 zouden hebben gestolen. ,,Ze hebben het Witte Huis verloren”, zei Trump over de Democratische partij. Verder noemde Trump het verkiezingsproces “ziek en corrupt” en stelde hij dat ,,het hooggerechtshof en andere rechtbanken hier niks aan willen doen”. Trump doelde hiermee op de vele rechtszaken die hij had aangespannen na zijn verkiezingsnederlaag, die door geen enkele rechtbank werden goedgekeurd.

Trump blijft ook na zijn presidentschap onder veel conservatieven mateloos populair. Volgens een peiling van CPAC zou de conservatieve achterban, als die nu zou moeten stemmen, Trump kiezen als de Republikeinse presidentskandidaat in 2024. Met 55 procent bleef hij gouverneur Ron DeSantis (Florida), in de poll de enige serieuze tegenstander, ruim voor. Voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley (3 procent) deed het zelfs nog iets beter dan politieke kopstukken als Mike Pompeo, Ted Cruz en Rand Paul.