Yangon

Yangon

Afgezette Myanmarese leider Suu Kyi voor de rechter verschenen

(ANP/RTR/AFP) De afgezette regeringsleider van Myanmar verscheen vanochtend via een videoverbinding voor de rechter. Aung San Suu Kyi leek volgens haar advocaat in goede gezondheid te zijn.

Het leger arresteerde de Nobelprijswinnares toen het begin februari de macht greep. De autoriteiten hebben daarna meerdere aanklachten tegen haar ingediend. Die houden verband met het illegaal importeren van walkietalkies en het houden van een campagnebijeenkomst tijdens de coronacrisis.

Er kwam tijdens de zitting nog een aanklacht bij. De 75-jarige politica zou ook het verbod hebben overtreden op de publicatie van informatie die voor onrust kan zorgen. Advocaat Min Min Soe zegt dat de volgende zitting gepland staat op 15 maart.


Londen

Gratis sneltesten voor Britse gezinnen met schoolkinderen

(ANP) De Britse autoriteiten gaan gratis snelle coronatesten verstrekken aan gezinnen met schoolgaande kinderen in Engeland. Het gaat om twee testkits per week. Britten kunnen die online bestellen en vervolgens ophalen op een testlocatie, ook als niemand klachten heeft die kunnen wijzen op een coronabesmetting.

Het plan is bedoeld om de heropening van de scholen komende maand zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met de snelle testen kunnen volgens gezondheidsdienst Public Health England ,,verborgen gevallen” worden opgespoord. ,,Ongeveer een derde van de personen met het coronavirus heeft geen symptomen en kan het virus onbewust verspreiden”, meldt de regering in een verklaring.

De gratis sneltesten zijn ook bedoeld voor mensen die vanwege hun werk met scholen te maken krijgen, zoals buschauffeurs. De uitslag moet binnen een half uur bekend zijn. Wie positief test, moet ook nog een nauwkeurige PCR-test ondergaan. Dan worden monsters genomen in de neus en keel en die worden onderzocht in een laboratorium.

Het heropenen van de scholen op 8 maart wordt gezien als de eerste grote stap om de lockdown te versoepelen. De regering wil de komende maanden stapsgewijs andere maatregelen intrekken in Engeland. Dat kunnen bijvoorbeeld horecazaken, bioscopen en bibliotheken weer open.

Premier Boris Johnson stond binnen zijn Conservatieve Partij onder druk om haast te maken met het afbouwen van de lockdown. Tientallen partijgenoten stelden deze maand dat het voortvarende verloop van de vaccinatiecampagne het mogelijk maakt om snel de strenge coronamaatregelen te versoepelen. De premier heeft inmiddels een stappenplan aangekondigd.

Het Verenigd Koninkrijk wordt in Europa gezien als koploper op vaccinatiegebied. Het land heeft volgens officiële cijfers bijna 20 miljoen mensen een eerste prik gegeven.