Myron Boadu (midden) wordt gefêteerd door zijn ploeggenoten. De spits scoorde drie keer.
Myron Boadu (midden) wordt gefêteerd door zijn ploeggenoten. De spits scoorde drie keer. anp / ed van de pol

AZ loopt uit op Feyenoord

Boadu grote man met drie goals

ALKMAAR (ANP) Myron Boadu heeft AZ weer een goed uitzicht op de tweede plaats van de Eredivisie gegeven. De 20-jarige spits scoorde maar liefst driemaal voor zijn ploeg tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (4-2).


AZ verkleinde de achterstand op het als tweede geklasseerde PSV tot slechts 2 punten. Feyenoord zakte naar de vijfde positie en heeft inmiddels 8 punten minder dan PSV. De tweede eindklassering geeft recht op een ticket voor de voorronden van de lucratieve Champions League.

Kees Kist, clubicoon van AZ, zag Boadu vanaf de verder lege tribunes in Alkmaar driemaal scoren. De voormalig Europees topscorer ergerde zich in de eerste helft van het seizoen soms aan het onverschillige spel van de spits en vertelde hem onlangs flink de waarheid. “Hij had wat notities gemaakt van wat ik nog beter kon doen. Dat waren niet veel dingen. Het koppen hebben we besproken, wat agressiever zijn. Daar moet ik ook wat aan doen. Hij kan het weten”, zei Boadu.


MISVERSTAND Feyenoord begon aardig aan de wedstrijd en kwam tweemaal op voorsprong door treffers van Marcos Senesi en Luis Sinisterra, na een misverstand tussen doelman Marco Bizot en verdediger Bruno Martins Indi. Boadu maakte voor rust tweemaal gelijk voor AZ en profiteerde in 64e minuut van een blunder van Justin Bijlow. De van een blessure herstelde keeper schoof de bal zo maar in de voeten van Fredrik Midtsjø, die razendsnel Boadu in stelling bracht (3-2). Vervolgens maakte Teun Koopmeiners zijn 23e verjaardag nog iets feestelijker door een strafschop te benutten. Boadu heeft nu 11 keer gescoord in 22 competitiewedstrijden dit seizoen. Hij is de jongste speler met drie doelpunten tegen Feyenoord sinds Marco van Basten, die op 18-jarige leeftijd in 1983 een flinke bijdrage leverde aan een memorabele zege van 8-2 van Ajax op de rivaal uit Rotterdam. Bij Feyenoord maakte vooral in de tweede helft Steven Berghuis een gefrustreerde indruk. De aanvoerder stond aan de basis van de openingstreffer van Senesi. Hij heeft met 13 competitietreffers en 9 assists een aandeel in 22 competitietreffers van Feyenoord gehad. Berghuis kreeg in de 83e minuut een gele kaart en werd vervolgens snel gewisseld door trainer Advocaat.