Loeki de Leeuw keert weer terug op tv

1 maart 2021 om 09:59

HILVERSUM (ANP) Loeki de Leeuw keert na een afwezigheid van zo’n 17 jaar terug op televisie. Tijdens de komende sportzomer maakt de pop zijn rentree tijdens de reclame-onderbrekingen van de NPO, maakte Ster-baas Frank Volmer maandagochtend bekend in Jan-Willem Start Op op NPO Radio 2.

De filmpjes met Loeki worden eerst ingezet rond het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France. “We praten nog met de NPO of hij ook op andere momenten terug kan komen”, aldus Volmer.

Loeki de Leeuw onderbrak de Ster-reclames tussen 1972 en 2004. Vaak ging er in de filmpjes iets mis waarbij Loeki steevast “asjemenou” riep. In totaal zijn er meer dan 7000 filmpjes rond Loeki gemaakt. De Ster stopte in 2004 met de filmpjes omdat het te duur werd om ze te maken.

Twee jaar geleden keerde Loeki al eens eenmalig terug op tv na een actie van NPO Radio 2. Na een oproep om de reclameleeuw terug te brengen op tv, kwamen er zo’n 20.000 handtekeningen binnen.

De Ster meldde toen nog dat een terugkeer uitgesloten was omdat “de kosten niet opwegen tegen de verwachte baten”. Afgelopen november bleek opeens dat een comeback toch dichtbij is.


Camera’s 'Beleef de Lente' staan weer aan

ZEIST (ANP) Van familiedrama’s tot opgroeiende kuikens en gepassioneerde gevechten om een minnaar. Ook dit jaar kunnen liefhebbers weer het wel en wee volgen van vogels via webcams van het project Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland. De camera’s bij de nesten van verschillende vogelsoorten zijn zondag aangezet. Gedurende de komende maanden kunnen mensen via de camera’s weer live meegenieten van het liefdesleven van twaalf verschillende soorten vogels, waaronder de steenuil, kerkuil, slechtvalk, ooievaar, gekraagde roodstaart, zeearend, koolmees en merel. De bosuil is er zoals elk jaar weer vroeg bij en broedt nu al op twee eieren.


Babs Gons schrijft Boekenweekgedicht

AMSTERDAM (ANP) Schrijfster en performer Babs Gons schrijft het Boekenweekgedicht van dit jaar. Het heet Polyglot en past bij het Boekenweekthema van 2021, Tweestrijd. Het is zaterdag voor het eerst gepubliceerd in Trouw en staat binnenkort onder meer op een linnen tasje dat iedereen die een boek bij de boekwinkel afhaalt cadeau krijgt.

“Met Babs Gons hebben we niet alleen een gevierde dichter gekozen, maar ook iemand die perfect een brug slaat tussen de klassiekere poëzie en modernere vormen als slampoetry en spoken word”, zegt Eveline Aendekerk, directeur CPNB.

"Voor mij gaat Polyglot over leven zonder verontschuldiging: voluit dus, zonder op de rem te staan, en er tegelijkertijd bewust van zijn dat er van binnen altijd, bij iedereen, een strijd gaande is: om te mogen zijn wie je bent in een wereld die soms iets anders van je vraagt of verwacht”, zegt Gons zelf. De dichteres werd in 2018 onderscheiden met een Black Achievement Award.