Eerste Divisie hoopt in april op publiek

1 maart 2021 om 10:25

ALMERE (ANP) Voor voetbalclubs uit de Keuken Kampioen Divisie is er veel aan gelegen dat de onderzoeksresultaten van de twee Fieldlab-wedstrijden positief uitvallen.

Marc Boele, algemeen directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED), hoopt dat het onderzoek de terugkeer van supporters in april mogelijk maakt.

Zondagmiddag speelden Almere City en SC Cambuur de tweede wedstrijd als onderdeel van de Fieldlab-evenementen. Vorige week hadden NEC en De Graafschap de primeur. Tijdens die duels werd onderzocht hoe publiek tijdens de coronacrisis op een veilige manier naar stadions kan komen. “Dit is extreem belangrijk”, vertelt Boele in het Yanmar Stadion van Almere City. “Clubs verkopen richting maart en april hun seizoenkaarten en sponsorpakketten. Als er dan nog steeds weinig mogelijk is voor publiek, zitten de clubs opnieuw zonder inkomen. Dat is dodelijk.”

Bij de CED is er veel vertrouwen in de onderzoeksresultaten. "We hebben de verwachting dat er bij deze twee duels geen besmettingen zullen uitkomen”, stelt Boele. Hij baseert zich onder meer op de eerder goed verlopen Fieldlab-evenementen, het congres in het Beatrix-theater en een optreden van cabaretier Guido Weijers. "Als echt blijkt dat niemand besmet raakt tijdens deze evenementen, dan zou je bijna zeggen: waarom nog een pilot? Kunnen we niet direct weer met publiek spelen?” Boele benadrukt nog wel dat eerst de onderzoeksresultaten bij de twee duels geanalyseerd moeten worden.