Menno Vloon tijdens de Nederlandse kampioenschappen atletiek vorige week.
Menno Vloon tijdens de Nederlandse kampioenschappen atletiek vorige week. Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen (nk) Atletiek. anp / Olaf Kraak

Vloon: 'Magische grens zit erin'

1 maart 2021 om 10:33

Atleet wil graag over de zes meter springen

ZAANDAM (ANP) Polsstokhoogspringer Menno Vloon voelt zich in de wolken.


Hij sprong afgelopen weekeinde zomaar 15 centimeter hoger dan zijn oude Nederlands indoorrecord en bracht het op een springgala in het Franse Clermont-Ferrand op 5,96 meter. De magische grens van 6 meter is ineens bereikbaar. “Het besef begint een beetje te komen. Vooral ook omdat ik nu bij de grote jongens hoor”, zegt de 26-jarige Zaankanter, die op de EK indoor komend weekeinde in Polen onverwachts ook medaillekandidaat is.

Vloon deed in de Franse plaats nog drie pogingen op 6,01 meter, maar drie keer tikte hij de lat eraf. “De derde sprong had ik ‘m bijna. Als het was gelukt, zou dat helemaal bizar zijn geweest. Maar dit was echt geen eenmalige opleving, die 6 meter zit er zeker in. Dat ik nu zo hoog kom, zat er al een tijdje in. Ik heb gewoon het afgelopen jaar heel goed kunnen doortrainen zonder grote blessures. Wel was ik in december een paar weken goed ziek. Ik was besmet met corona en lag zeker anderhalve week in bed. Het duurde best wel weer even eer ik goed kon trainen.”

De atleet liet zich afgelopen zomer ook niet kisten toen de coronapandemie de sportwereld lamlegde. Zijn coach Christian Tamminga legde in zijn achtertuin in Pijnacker een springinstallatie aan, waar Vloon naar hartenlust zijn sprongen kon oefenen. Het gaat bij polsstokhoogspringen om kracht, snelheid en techniek in één vloeiende beweging en in Clermont-Ferrand klopte het allemaal. “Ik moest er wel even inkomen, want op 5,80 had ik drie pogingen nodig. Daarna ging ik in één keer over 5,86, maar dat was technisch een hele slechte sprong. Omdat alle andere deelnemers 5,91 oversloegen en naar 5,96 gingen, ben ik dat ook gaan doen. Een beetje pokeren kan geen kwaad, dacht ik.”

Het pakte wonderbaarlijk goed uit. In zijn derde sprong op 5,96 was het raak. “Ik zat zo in de wedstrijd, alles klopte op dat moment. Ik had die 6,01 meter echt bijna te pakken”, zegt Vloon. “Ik gebruikte stokken van 5,10 meter, die geven je meer tijd om de sprong goed uit te voeren en er lag een verhoogde aanloop waarop ik veel snelheid kon maken. Met mijn techniek zit het goed, daar ben ik veel mee bezig geweest. Op de NK indoor had ik stokken van 5,00 meter en nam ik met opzet een korte aanloop van veertien passen. Als je dan 5,72 springt, weet je ook dat het technisch goed zit.”


NUMMER VIER Vloon is met zijn 5,96 de nummer vier van de mondiale ranglijst van dit jaar en staat derde op de Europese ranking. Wereldrecordhouder Armand Duplantis en voormalig olympisch kampioen Renaud Lavillenie staan met respectievelijk 6,10 en 6,06 boven hem. “Ik begin me te realiseren dat ik nu bij de grote jongens hoor. Maar dat geeft voor de EK in Torun geen garantie op een medaille. Eerst maar eens door de kwalificatie zien te komen”, zegt de atleet die niet bepaald een gelukkig verleden bezit op de grote toernooien. Op zowel de WK van 2019 in Doha als de WK van 2017 in Londen blesseerde hij zich bij zijn eerste sprong in de kwalificaties. “Ik sta daar maar niet bij stil nu. Ik wil in Torun echt voor de medailles gaan en dan zal een sprong van 6 meter best eens nodig kunnen zijn.”