Pedersen wint Kuurne-Brussel-Kuurne

1 maart 2021 om 11:35

Ballerini sterkste in Omloop

KUURNE (ANP) De Deen Mads Pedersen heeft zondag de wielerkoers Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De ex-wereldkampioen van Trek-Segafredo was de snelste in de sprint van een eerste groep voor de Fransman Anthony Turgis en de Brit Thomas Pidcock.


De koers had een opmerkelijk verloop door een aanval van Mathieu van der Poel op ruim 80 kilometer voor de streep. De Nederlander van Alpecin-Fenix bleef met een paar medevluchters lang op kop, maar een samensmelting met de groep achtervolgers bleek anderhalve kilometer voor de finish onvermijdelijk.

De 25-jarige Pedersen werd in 2019 in Yorkshire wereldkampioen.

Op de Kanarieberg verraste Van der Poel met een aanval. De wereldkampioen veldrijden reed weg uit de groep favorieten en kreeg de Ecuadoraan Jhonatan Narváez van Ineos mee. Het tweetal achterhaalde op de top van de Oude Kwaremont, zo’n 60 kilometer voor de finish, de kopgroep van zes met onder anderen de Pool Maciej Bodnar en Oostenrijker Patrick Gamper.

Richting Kluisberg, de laatste van in totaal twaalf hellingen, had het achttal een voorsprong van ruim een minuut op een omvangrijke groep met onder anderen de Deen Kasper Asgreen, de winnaar van vorig jaar, de Duitser John Degenkolb en de Belg Greg Van Avermaet.

Van de zes oorspronkelijke vluchters konden na de Kluisberg alleen Gamper, de Noor Jonas Hvideberg en de Kazak Artiom Zacharov nog volgen. Narváez deed zijn werk, maar met nog slechts 45 seconden marge leek het een kansloze poging.

Uiteindelijk duurde het tot 1,5 kilometer voor de finish eer de groep werd ingerekend. Van der Poel speelde geen rol meer in de sprint, overtuigend gewonnen door Pedersen.


BALLERINI De Italiaanse wielrenner Davide Ballerini won een dag eerder de Omloop Het Nieuwsblad. De koers geldt als opening van het Vlaamse wielerseizoen. Jake Stewart werd tweede, vóór Sep Vanmarcke.