Afbeelding
Pixabay/Ben Kerckx

Eén jaar corona in Barneveld: 5.600 besmettingen; 55 mensen overleden

1 maart 2021 om 11:49

BARNEVELD In de gemeente Barneveld zijn sinds 27 februari vorig jaar, zaterdag precies een jaar geleden, 5.648 inwoners besmet met het coronavirus. Er waren 43 ziekenhuisopnamen en 55 mensen met Covid-19 zijn overleden.


Landelijk ging het om bijna 1,1 miljoen besmettingen, 24.000 ziekenhuisopnamen en 15.000 sterfgevallen. Dat blijkt uit de coronacijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) sinds de uitbraak bijhoudt.

De eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld op 27 februari 2020 bij een man uit Loon op Zand. Datajournalistiek platform LocalFocus bekeek het aantal besmettingen, ziekenhuisopnamen en sterfgevallen vanaf dit eerste geval tot en met vrijdag 26 februari.

Het werkelijk aantal coronabesmettingen in Nederland ligt waarschijnlijk hoger dan uit de RIVM-cijfers valt op te maken. Pas vanaf 1 juni kon iedereen met klachten zich laten testen.

Ook nu is het nog aannemelijk dat niet iedereen die klachten heeft zich laat testen. Uit doorlopend bloedonderzoek van Sanquin blijkt vijftien procent van de bloeddonoren antistoffen tegen het coronavirus te hebben. Ook in de cijfers over ziekenhuisopnamen en overlijdens is er volgens het RIVM (waarschijnlijk) sprake van een bepaalde onderrapportage.