De stichting Kunst in Amersfoort heeft deze week de plannen onthuld voor de komende vier jaar.
De stichting Kunst in Amersfoort heeft deze week de plannen onthuld voor de komende vier jaar. Feike Faase

‘We trekken meer dan ooit gezamenlijk op’

1 maart 2021 om 12:29

Kunst in Amersfoort komt met Manifest

AMERSFOORT De stichting Kunst in Amersfoort heeft deze week de plannen onthuld voor de komende vier jaar. Het liefst hadden ze hun manifest groots gepresenteerd, maar dat zit er in deze tijd even niet in.


Charella Hulsbosch

De stichting Kunst in Amersfoort is in 1996 opgericht met als doel de (beeldende) kunsten in Amersfoort en omgeving te stimuleren. Vandaag de dag zijn vier activiteiten onderdeel van de stichting: Vreemde Gasten, de Kunstkijkroute, kunstplatform Tertulia en het Fotografencafé. De afgelopen vijf jaar is kunstliefhebber Herman Dummer voorzitter van de stichting geweest. ,,Ik ben zelf een nieuwsgierig en creatief mens. Ik verwonder me er altijd over hoe kunstenaars leven en werken. Kunst is hun visie op de maatschappij, dat inspireert me. Het is mooi om met een beeld, foto of gedicht mensen te kunnen raken.”


SAMEN OPTREKKEN Nu de stichting de komende vier jaar subsidie ontvangt van de gemeente Amersfoort, komen ze met een manifest. ,,Voor ons was nu een logisch moment om in een manifest uiteen te zetten wat de plannen zijn. De grootste wijziging is dat de vier activiteiten meer dan ooit gezamenlijk willen optrekken om nog meer kunstenaars uit de regio een podium te bieden.”


HELPEN Door de bundeling van de krachten kan de stichting kunstenaars helpen met onder andere interne bedrijfsvoering, communicatie naar buiten en helpen met het organiseren van exposities. Dat alles om Amersfoort gemakkelijk toegang te geven tot kunst, in de breedste zin van het woord. ,,Wat we eigenlijk met het manifest duidelijk willen maken is: beste stad, beste kunstenaars, wij zijn er. Meld je met ideeën en suggesties, kijk wat we samen kunnen doen op het gebied van kunst waardoor de stad steeds mooier kan worden.”

Zeker in coronatijd is een stichting als deze belangrijk, betoogt Dummer. Zo werkte het Fotografencafé afgelopen tijd mee aan het beweegrondje door de stad en worden er achter de schermen volop nieuwe plannen gemaakt. ,,Het is belangrijk dat er een plek is in de stad waar kunstenaars zich aan kunnen binden, of een activiteit waarbij dat kan. Er moet een plek zijn waar samenwerkingen kunnen ontstaan.”


VOORZITTER Dummer is zes jaar geleden betrokken geraakt bij de stichting als hij door de organisatie wordt gevraagd mee te denken over een aantal uitdagingen op dat moment. ,,Dan wordt je er door zo’n organisatie als het ware ingezogen. Toen Hans van Helden ging stoppen met het voorzitterschap werd mij gevraagd de voorzittershamer over te nemen. Dat heb ik met veel plezier gedaan.” Na vijf jaar stopt Dummer als voorzitter. ,,Ik heb een druk werkzaam leven waar zeker door corona nu alle hens aan dek moeten. Een periode van vijf jaar is ook een mooi afgerond geheel. We gaan nu een andere fase in, er is licht aan het einde van de tunnel wat betreft corona en we hebben een manifest opgesteld. Het is een mooi moment voor een nieuwe voorzitter om nu in te stappen.”


JONG TALENT Gedurende Dummers voorzitterschap is er twee keer een editie geweest van Vreemde Gasten, in 2018 nog werd de vijfde editie gevierd met een tentoonstelling in de Elleboogkerk. ,,Je ziet ook dat een aantal jonge, beginnende kunstenaars voor het eerst een platform hebben gekregen tijdens Vreemde Gasten. Die hebben daardoor een boost gekregen wat betreft bekendheid en verkoop van kunst. Natuurlijk zijn er mensen die al langer meedoen, met die vaste factor zijn we ook heel blij, maar het is mooi om daarnaast te zien dat jongere kunstenaars zijn aangehaakt en daar geen spijt van hebben.”


Tevreden terugkijkend op zijn voorzitterschap is het tijd om het stokje door te geven. Dummer: ,,We zijn op zoek naar een nieuwe voorzitter, het is fijn als hij of zij bestuurlijke ervaring meebrengt. Je hoeft zelf geen praktiserend kunstenaar te zijn, wat vooral telt is de liefde en passie voor beeldende kunst én Amersfoort.” Iedereen die zich hierin herkent kan contact zoeken via info@kunstinamersfoort.nl.


Afbeelding