Lichte stijging op beurzen

5 februari 2021 om 12:43

AMSTERDAM (ANP) De Amsterdamse AEX-index boekte vanochtend een kleine winst onder aanvoering van zwaargewicht Shell. Ook elders in Europa stonden de beurzen in het groen. De hoop dat de coronavaccins zullen leiden tot een versnelling van het economische herstel bleef zorgen voor optimisme op de beursvloeren. Daarnaast werd uitgekeken naar het officiële Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.


Olie- en gasconcern Shell dikte 3 procent aan door de opmars van de olieprijzen. Beleggers verwachten dat de vraag naar olie zal stijgen bij een herstel van de wereldeconomie. De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 655,83 punten. De MidKap won 0,9 procent tot 991,35 punten. Maritiem dienstverlener Boskalis, die veel klanten heeft in de oliesector, stond bovenaan met een winst van 7 procent. Postbezorger PostNL volgde met een plus 4,5 procent na een koopadvies van Jefferies.

De beurs in Parijs steeg 1,1 procent dankzij sterke koerswinsten van de Franse banken. BNP Paribas dikte 4 procent aan. De grootste bank van Frankrijk zette in het vierde kwartaal meer geld opzij voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald vanwege de coronacrisis. De nettowinst viel desondanks hoger uit dan verwacht. Ook is de bank optimistischer over het nieuwe jaar. Op het Damrak stegen ING en ABN AMRO rond de 2 procent.

In Frankfurt won de DAX 0,3 procent. In Duitsland lieten de fabrieksorders in december een sterker dan verwachte daling zien door de lockdowns in de eurolanden. De FTSE-index in Londen klom 0,1 procent.

Beleggers hielden de ontwikkelingen rond de vaccins scherp in de gaten. Farmaceut Janssen Biotech uit Leiden heeft bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit een aanvraag ingediend voor een versnelde goedkeuring van zijn vaccin.

In Kopenhagen steeg Carlsberg 3 procent. De Deense brouwer, die wordt geleid door de Nederlandse topman Cees ‘t Hart, verkocht afgelopen kwartaal bijna de helft minder bier in West-Europa door de sluiting van de horeca in veel landen. Het bedrijf gaat echter eigen aandelen inkopen en verhoogde het dividend. Concurrent Heineken won 0,1 procent in Amsterdam.

De euro was 1,1977 dollar waard, tegen 1,1973 dollar een dag eerder.