Interieur van de Dorpskerk in Voorthuizen.
Interieur van de Dorpskerk in Voorthuizen. Gerwin van Luttikhuizen

Grote waterlekkage kerk Voorthuizen, morgen start reparatie

5 februari 2021 om 12:54

VOORTHUIZEN Door een grote waterlekkage in het verwarmingssysteem kan de hervormde gemeente in Voorthuizen zondag voor de tweede keer geen gebruik maken van de Dorpskerk. Zaterdag vinden reparatiewerkzaamheden plaats, zodat de verwarming weer aankan en de kerk vorstvrij blijft.


De lekkage werd zondag 24 januari ontdekt. Het college van kerkrentmeesters meldde eerder dat de waterlekkage zich vermoedelijk in het verwarmingssysteem ,,ergens in/onder de vloer nabij de lezenaar, avondmaalstafel en kansel bevindt. ,,De beschadigde houten vloer aan de kant van de kerkrentmeesters- en diakenenbank ligt er volledig uit alsook enkele plavuizen nabij de avondmaalstafel en lezenaar.’’

Afgelopen zondag kon de Dorpskerk daardoor al niet worden gebruikt en werd uitgeweken naar kerkelijk centrum Bethabara. Dat gebeurt ook komende zondag. Geluk bij ongeluk is dat in deze coronatijd slechts een klein aantal mensen bij de eredienst aanwezig is.


RADIATOR In overleg met de verzekeraar is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld, dat donderdag een onderzoek uitvoerde. Volgens een woordvoerder van het college van kerkrentmeesters blijkt nu dat het lek zich in een retourleiding van een radiator voorin de kerk bevindt. ,,Morgen wordt alles hopelijk gerepareerd. Als dat niet lukt, wordt de radiator afgekoppeld, zodat de rest van de verwarming weer aankan. Als het goed is, brandt alles zaterdagavond weer, zodat de kerk bij het voorspelde winterse weer vorstvrij kan blijven.’’

Daarnaast moet de schade aan de houten vloer en aan de plavuizen worden hersteld en moeten weggehaalde kerkbanken worden teruggeplaatst. De kans bestaat dat de Dorpskerk vanwege deze werkzaamheden ook zondag 14 februari nog niet beschikbaar is.