Moskou

5 februari 2021 om 12:55

Eerste gesprek tussen Borrell en Lavrov was ‘intensief’

(ANP/RTR) De EU-buitenlandchef Josep Borrell en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hebben hun eerste gesprek afgerond. Borrell noemde het kort na de ontmoeting een ,,intensief gesprek”. De twee praten vandaag nog verder met elkaar.

Lavrov zei na de ontmoeting dat Rusland en de Europese Unie het over veel zaken niet met elkaar eens zijn. ,,Als de banden nog verder verslechteren, kan dat onvoorspelbare consequenties hebben.”


Berlijn

Gemuteerde coronavarianten domineren nog niet
in Duitsland

(ANP/RTR/BELGA/DPA) De nieuwe varianten van het coronavirus hebben in Duitsland nog niet de overhand gekregen. Wel gaan ze waarschijnlijk verder om zich heen grijpen. Het hoofd van het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, waarschuwde dat de pandemie gevaarlijker is geworden door de gemuteerde versies van het virus.

RKI-topman Lothar Wieler zei dat tot dusver ,,drie zorgelijke varianten van het virus” zijn aangetroffen in zijn land. De Britse variant lijkt het meest wijdverspreid te zijn. Die is aangetroffen in dertien van de zestien deelstaten. Het gaat nu om ongeveer 6 procent van de coronagevallen, maar dat worden er steeds meer. ,,Het virus is nog niet moe. Integendeel. Het heeft net een nieuwe boost gekregen”, concludeerde Wieler.

De belangrijke gezondheidsfunctionaris zei dat uit cijfers uit Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat nieuwe varianten inderdaad besmettelijker zijn. Ze kunnen het zogeheten reproductiegetal met 0,5 punten verhogen. Dat R-getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een ‘R’ van 1 geeft iedere besmette persoon het virus gemiddeld door aan één andere persoon. De Britse coronavariant grijpt ook in Nederland om zich heen. Het veroorzaakt hier zo’n twee derde van alle coronabesmettingen, vermoedt het RIVM. In België is in de laatste twee weken van januari ongeveer 16 procent van de besmettingen veroorzaakt door de Britse variant.


Rome

TikTok grijpt in na overlijden Italiaanse jongen

(ANP/DPA) Het vooral bij jongeren populaire sociale medium TikTok komt met een strenge leeftijdscontrole voor gebruikers in Italië, na de dood van een tienjarige jongen. De Italiaanse autoriteiten spreken van een zeer belangrijke stap. De jongen kwam om het leven toen hij waarschijnlijk zijn lef wilde tonen, en het filmpje daarvan op TikTok wilde zetten. Onder druk gezet door de Italiaanse overheid, heeft TikTok beloofd de controles te houden. Gebruikers onder de dertien jaar worden uitgesloten van de app, waar videofilmpjes worden gedeeld.