Een gedeelte van de in 2015 in beslag genomen wapens bij verdachten van de stroperijzaak.
Een gedeelte van de in 2015 in beslag genomen wapens bij verdachten van de stroperijzaak. Politie

Ook gerechtshof 'mild' in stroperijzaak

5 februari 2021 om 11:14

Geen nieuwe celstraf voor hoofdverdachte

KOOTWIJKERBROEK/AMSTERDAM Het Openbaar Ministerie heeft ook in hoger beroep een tik op de vingers gekregen in een groots opgetuigde strafzaak onder de naam Bosduif, die al vanaf 2014 loopt tegen negen stropers uit Kootwijkerbroek en omgeving.

Estella Heesen

Justitie had in november vorig jaar in hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam tegen de hoofdverdachte, een 33-jarige Kootwijkerbroeker, twee jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
Hij is nu door het gerechtshof veroordeeld tot veertien weken cel, waarvan twaalf voorwaardelijk, een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 1.100 euro.

Deze uitspraak is nagenoeg gelijk aan de straf die de rechtbank in Amsterdam hem in mei 2018 oplegde. Alleen de boete is verlaagd met bijna vijfduizend euro.


VRIENDENGROEP De groep verdachten bekende in veel gevallen dat ze meegedaan hadden aan de ongebreidelde jacht. In groepen reden ze rond en schoten op wat ze konden. Onder meer op de Heetweg bij Kootwijk, die door boswachterij Kootwijk-Loobos loopt. Daarnaast werd het vlees verdeeld en bewaard voor een jaarlijkse barbecue in Kootwijkerbroek. Wapens werden onderling gewisseld en munitie gedeeld.
En ja, zo vertelde de Kootwijkerbroeker: ,,Ik heb zo’n onweerstaanbare neiging om te jagen. Nu niet meer, maar het was mijn leven.’’ Maar ook: ,,Het is goed dat dit is gebeurd.’’ Zijn advocaat omschreef de verdachten met de woorden: ,,Het is een vriendengroep die een zelfde liefhebberij heeft en dat is jagen.’’


NIEUWE POGING De hoofdverdachte en medeverdachten uit onder meer Otterlo, Wekerom, Scherpenzeel en Amerongen, die in mei 2018 forse boetes en taakstraffen kregen, en een tweede verdachte uit Kootwijkerbroek en een jachtvriend uit Lunteren (voorwaardelijke celstraffen) gingen niet in beroep tegen hun straf, maar het Openbaar Ministerie deed dat wel.
Justitie waagde met de gang naar het gerechtshof een nieuwe poging om tot een substantieel hogere straf te komen voor met name de hoofdverdachte.


SPIJT Het hof oordeelde deze week opnieuw, net als de rechtbank in 2018, genuanceerd over de mannen. Dat heeft veel lagere straffen opgeleverd, waarmee het hof volledig voorbij gaat aan de insteek van het Openbaar Ministerie (OM).
Het gerechtshof ziet de meerwaarde van een celstraf niet nu de Kootwijkerbroeker al lange tijd een baan heeft in een heel andere branche en zich de afgelopen jaren goed heeft gedragen.
Bovendien gelooft het hof in de oprechte spijt die de man heeft betuigd over zijn jachtgedrag. Ook laat het meewegen dat het voorarrest waarin de Kootwijkerbroeker in 2015 heeft gezeten een enorme impact op hem heeft gehad.


LAGERE BOETES De acht andere verdachten komen met vooral fors lagere boetes weg. Zo kreeg een 47-jarige Lunterse jager een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, 100 uur taakstraf en 200 euro boete in plaats van 1500 euro.
Ook de 33-jarige hoofdverdachte uit Kootwijkerbroek, die naast illegaal jagen ook vanwege wapen- en munitiebezit in de kraag was gevat, kreeg een lagere taakstraf.
Een 44-jarige Scherpenzeler kreeg 500 in plaats van 5.000 euro boete, maar wel een hogere taakstraf: 120 uur, terwijl de rechtbank hem 80 uur oplegde. Een 37-jarige man uit Amerongen zag zijn boete dalen van 1.500 naar 500 euro.
Het hof gaat mee in de stelling van de raadsman van de Kootwijkerbroeker dat een groot aantal dieren legaal is gedood, omdat er tijdens de jacht mensen bij waren die een jachtakte in hun bezit hadden.


JARENLANGE STRIJD Met de negen arresten van gerechtshof in Amsterdam is een einde gekomen aan een jarenlange juridische strijd die als een molensteen om de hals van de verdachten hing.

In 2014 startte een onderzoek nadat het Openbaar Ministerie een anonieme tip binnenkreeg over de jaarlijkse wildbarbecue in Kootwijkerbroek.

De tipgever hoorde daar dat mensen in het jachtseizoen dagelijks de Veluwe opreden om te jagen.
Het OM zette fors in met 122 rechercheurs. Honderden uren telefoongesprekken werden uitgeluisterd en duizenden WhatsApp-berichten werden bekeken.


CRIMINELE ORGANISATIE Justitie verweet de verdachten dat zij zich in wisselende samenstelling schuldig maakten aan illegale jacht, het uitwisselen van wapens en munitie en het verhandelen van vlees.

Als klap op de vuurpijl verweet het OM de mannen lidmaatschap van een criminele organisatie. De rechtbank zag daar echter in mei 2018 geen enkel bewijs voor. Zij meende dat het enige samenwerkingsverband de organisatie van een jaarlijkse barbecue was.