Docenten en studenten protesteren tegen de coup in Myanmar.
Docenten en studenten protesteren tegen de coup in Myanmar. Epa/lynn bo bo

Myanmarezen trotseren leger

5 februari 2021 om 11:40

Docenten en studenten demonstreren tegen coup

YANGON (ANP/AFP) Honderden docenten en studenten hebben bij een universiteit in Myanmar gedemonstreerd tegen de staatsgreep. Demonstranten scandeerden ,,lang leve moeder Suu”, een verwijzing naar de opgepakte politiek leider Aung San Suu Kyi. Ook zwaaiden ze met vlaggen die de rode kleur hadden van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van de Nobelprijswinnares.


Er waren ongeveer tweehonderd mensen afgekomen om de protestactie bij de Dagon Universiteit in Yangon. ,,Als burger kan ik deze militaire staatsgreep absoluut niet accepteren”, zei een docent.

Actievoerders maakten ook een gebaar waarbij ze drie vingers omhoog staken. Die begroeting was ook te zien bij protesten in Thailand en is afkomstig uit de boeken- en filmreeks The Hunger Games.


Ook in hoofdstad Naypyidaw trotseerden burgers de coupplegers. Tientallen medewerkers van ministeries poseerden voor groepsfoto’s terwijl ze rode lintjes droegen. De militaire machtshebbers arresteerden ondertussen ook een naaste medewerker van Suu Kyi, haar 79-jarige rechterhand Win Htein.

Het leger greep begin deze week de macht, vlak voordat het parlement bijeen zou komen. Die volksvertegenwoordiging zou worden gedomineerd door de NLD-partij van Suu Kyi. Die versloeg bij de verkiezingen van vorig jaar een aan het leger gelieerde politieke partij.

De militairen klaagden daarop dat er fraude was gepleegd.