De zoekgebieden voor woningbouw in Achterveld. Het perceel van de bezwaarmaker ligt in het gebied at op de kaart 'noordwest' is genoemd.
De zoekgebieden voor woningbouw in Achterveld. Het perceel van de bezwaarmaker ligt in het gebied at op de kaart 'noordwest' is genoemd. Gemeente Leusden

Vergeefs bezwaar Achterveldse grondeigenaar

5 februari 2021 om 11:09

Gemeente handhaaft voorkeursrecht vooralsnog

ACHTERVELD/LEUSDEN De eigenaar van een aanzienlijke hoeveelheid grond in Achterveld (zo’n 8 hectare) heeft bezwaar gemaakt tegen het feit dat de gemeente op de locatie voorkeursrecht heeft gevestigd. Het college vindt het bezwaar -na advies van de commissie bezwaarschriften- echter ongegrond.


Daan Bleuel

De eigenaar van de grond voerde belemmering in de bedrijfsvoering en de aanwezigheid van cultuurhistorische waarden aan als belangrijke argumenten om de gemeente te bewegen het voorkeursrecht van de grond af te halen. Die argumenten vindt het college onvoldoende zwaarwegend om op het bezwaar in te gaan. Het algemeen belang weegt in dit geval zwaarder dan het individuele belang, is de conclusie van de commissie bezwaarschriften die het college hierover adviseerde.


GEMEENTERAAD De gemeenteraad krijgt ook nog de gelegenheid zich over de zaak te buigen. Dat zou aanvankelijk donderdag 4 februari gebeuren. Maar om vooralsnog onduidelijke redenen is dat -volgens de agenda van de vergadering- niet gebeurd.

De kwestie is het gevolg van het feit dat de gemeente vorig jaar kort na de zomer met ideeën kwam over toekomstige woningbouw in Leusden (na 2025). Tot die tijd heeft de gemeente nog voldoende grond beschikbaar -veelal binnen de bebouwde kom- om in de behoefte aan nieuwe woningen te kunnen voorzien. Grotere, nieuwe wijken als de Hof van Liz en Maanwijk (in ‘Centrum’ en ‘Zuid’) bieden de komende jaren soelaas. In Achterveld moet ‘Mastenbroek’ nog ontwikkeld gaan worden.


EIGEN BEHOEFTE De gemeente maakt zich echter nu al zorgen voor de periode erna. Zelfs als Leusden dan alleen nog voor eigen behoefte zou willen bouwen (destijds geschat op zo’n 50 woningen per jaar) komt het bestuur al ruimte tekort. Het lijkt echter reëel te verwachten dat Leusden uiteindelijk meer dan die 50 woningen per jaar zal moeten bouwen. Bijvoorbeeld om een evenredig aandeel te kunnen leveren in het oplossen van de regionale woningnood.

Om ruimte voor nieuwbouw van de verwachte omvang te kunnen realiseren, wees het college na de zomer drie zoekgebieden aan in het buitengebied die geschikt zouden kunnen zijn voor woningbouw van enige omvang. Het ging daarbij om het gebied ten zuiden van de Tabaksteeg in ‘Zuid’ (aansluitend aan de gelijknamige wijk die recentelijk werd voltooid) en twee locaties in Achterveld. Eén aan de noordkant van de Hessenweg en één in de buurt van bedrijventerrein De Fliert. Het perceel van de bezwaarmaker maakt deel uit van de locatie ten noorden van de Hessenweg, aan de rand van de bebouwde kom van Achterveld.


MISBRUIK VAN VOORKENNIS Om speculanten die misbruik zouden kunnen maken van de voorkennis van dergelijke plannen, voor te zijn, hebben gemeenten tegenwoordig het instrument van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) tot hun beschikking. Daarmee kunnen gemeenten grondeigenaren die willen verkopen, dwingen hun eigendom eerst aan de gemeente aan te bieden. (Als gemeenten voortdurend achter gehaaide projectontwikkelaars met diepe zakken zouden moeten aanlopen, heeft dat ook consequenties voor de woningbouwprogramma’s. Het realiseren van huizen voor woningzoekenden met een smalle beurs is dan nauwelijks rendabel te maken. Dat geldt zeker voor de populaire regio rond Leusden). Leusden maakte van die mogelijkheid gebruik door op de drie zoekgebieden meteen het voorkeursrecht te vestigen.

,,Om te voorkomen dat in de zoekgebieden grondspeculatie en prijsopdrijving plaatsvinden en om de regierol van de gemeente te behouden, alsmede ongewenste ontwikkelingen te voorkomen die de gemeentelijke opgave kunnen frustreren.’’ Zo omschrijft het college de belangrijkste redenen om in dit geval de WVG toe te passen.


‘REËLE PRIJS' Nadeel van de WVG is dat eigenaren de economische waarde van hun bezit waarschijnlijk niet volledig te gelde kunnen maken. Bij verkoop aan commerciële partijen is het denkbaar dat grond waarop gebouwd kan worden aanzienlijk in waarde stijgt. De gemeente schrijft daarover dat eigenaren die hun grond die met de WVG is belast, kunnen rekenen op een goede prijs: ,,Als bezwaarde tot verkoop aan de gemeente wil overgaan, krijgt zij een reële prijs.'' Bovendien kan een eventueel geschil daarover worden voorgelegd aan een rechter, die deskundigen kan benoemen om een degelijk advies over de prijs kunnen uitbrengen.

Toch heeft de bezwaarmaker in ieder geval alvast een klein succesje geboekt; de tuin achter één van de twee woningen van de eigenaar wordt niet langer belast met WVG.