Erik ten Hag baalt. ,,Het is de schuld van Ajax dat Sébastien Haller niet op de lijst van de UEFA staat.''
Erik ten Hag baalt. ,,Het is de schuld van Ajax dat Sébastien Haller niet op de lijst van de UEFA staat.'' anp / Olaf Kraak

Ajax erkent administratieve fout

5 februari 2021 om 11:38

UEFA accepteert inschrijving Haller niet meer

AMSTERDAM (ANP) Sébastien Haller mag dit seizoen bij Ajax niet meedoen in de Europa League. De club uit Amsterdam heeft de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis niet op tijd aangemeld bij de UEFA, waardoor hij niet inzetbaar is in de Europese duels. Ondanks pogingen van Ajax om Haller alsnog speelgerechtigd te krijgen, kreeg de club vanochtend definitief bericht van de UEFA dat de Fransman niet alsnog wordt toegevoegd aan de lijst.

Ajax moest dinsdag voor middernacht doorgeven welke spelers het dit seizoen nodig denkt te hebben in de Europa League. Haller, afgelopen maand voor 22,5 miljoen euro overgekomen van West Ham United, stond op die lijst. Vanwege een administratieve fout is zijn naam echter niet bij de UEFA terechtgekomen.

De ploeg van trainer Erik ten Hag neemt het in de eerste knock-outronde van de Europa League op tegen de Franse club Lille. Ajax gaat op 18 februari op bezoek in Frankrijk, de thuiswedstrijd tegen de huidige koploper van de Ligue 1 is een week later in Amsterdam.

Ajax merkte de fout woensdag op en vroeg de UEFA meteen om clementie. De Europese voetbalbond houdt zich echter strikt aan de deadlines. Daardoor moet Haller zijn Europese debuut voor Ajax uitstellen naar volgend seizoen.

Het is de schuld van Ajax dat Sébastien Haller niet op de lijst van de UEFA staat voor spelers voor de wedstrijden van de Europa League dit seizoen. “Het is een administratieve fout van ons”, bevestigt trainer Erik ten Hag. “Maar hij stond wel op de lijst. Hij is niet vergeten. Het is iets met computers, een vinkje aan- en uitzetten. Daar is iets verkeerd gegaan. Hij stond wel degelijk op de lijst. Het lijkt een futiliteit, maar dit heeft enorme consequenties. Het voelt ook als onrechtvaardig.”

De 26-jarige Fransman was zeer teleurgesteld toen hij over de blunder werd bijgepraat. "Maar hij is ook realistisch”, vertelde Ten Hag. "Hij weet ook dat dit niet met opzet zo is gedaan. Uiteindelijk zijn Marc Overmars en ik verantwoordelijk”, zei Ten Hag.