Er lag dit jaar al sneeuw op het veld zoals bij de wedstrijd tussen AZ en ADO Den Haag op 16 januari 2021.
Er lag dit jaar al sneeuw op het veld zoals bij de wedstrijd tussen AZ en ADO Den Haag op 16 januari 2021. ANP

'De oranje ballen zijn al opgepompt'

5 februari 2021 om 12:50

Emmen en Heerenveen klaar voor de sneeuw

EMMEN/GRONINGEN (ANP) FC Emmen, sc Heerenveen en FC Groningen kunnen komend weekend in de Eredivisie te maken krijgen met sneeuw en vorst. De clubs spelen alle drie thuis en voor het het noorden van het land wordt vanaf zaterdagavond sneeuw voorspeld.

“We hebben de oranje ballen opgepompt”, zegt de woordvoerder van FC Emmen, dat zaterdag tegen AZ speelt. De standaardzaken rondom mogelijke sneeuw zijn volgens hem geregeld. Zo staat een sneeuwteam klaar voor het geval het kunstgrasveld sneeuwvrij moet worden gemaakt. Hij verwacht dat het vooraf aan de wedstrijd nog wel meevalt. Als het tijdens de wedstrijd gaat sneeuwen, kunnen we er ook niet veel meer aan veranderen, vermoedt hij.

Bij sc Heerenveen doen ze er ook alles aan om het speelveld klaar te krijgen voor het duel met Vitesse van zaterdagavond en liggen de oranje ballen eveneens klaar. “Ik kijk nu naar het veld, daar ligt een groot wit zeil eroverheen en de veldverwarming staat aan”, zegt de woordvoerder.


VELDVERWARMING Volgens de woordvoerder van de Friezen is het eerst maar eens afwachten of en wanneer de sneeuw komt. “Met de veldverwarming is er een goede basis en we hebben een grote veldploeg met daarin ook vrijwilligers om het veld sneeuwvrij te maken”, zegt hij. “Uiteindelijk is het aan de scheidsrechters te beslissen of een wedstrijd kan worden gespeeld.”

FC Groningen speelt zondagmiddag tegen Feyenoord en wacht af hoe de situatie dan zal zijn. “We hebben de sneeuwploeg klaarstaan, maar we kunnen het nu nog niet inschatten”, zegt de club. De veldverwarming staat aan bij FC Groningen, maar is volgens de woordvoerder ook niet opgewassen tegen heel strenge vorst. “We spelen pas zondagmiddag, eerder zondag zal er contact zijn met de KNVB.”

De voetbalbond laat weten nadrukkelijk bezig te zijn met het voorspelde winterweer en met de clubs in contact te staan, maar dat er geen algehele afgelasting van de speelronde zal komen. Het wordt per wedstrijd bekeken. "We letten op de veiligheid van spelers, staf en andere betrokkenen. Een voordeel is we nu geen rekening hoeven te houden met het publiek.”