In Kootwijkerbroek gingen enkele oude caravans in vlammen op.
In Kootwijkerbroek gingen enkele oude caravans in vlammen op. AberMedia

Politie Barneveld ontving 64 meldingen tijdens jaarwisseling

5 februari 2021 om 11:38

Meeste klachten over afsteken vuurwerk

BARNEVELD Bij het Barneveldse politiekorps kwamen tijdens de afgelopen jaarwisseling in totaal 64 meldingen van overlast binnen, bijna twee keer zoveel als vorig jaar. De meeste meldingen gingen over het afsteken van vuurwerk - dat deze jaarwisseling verboden was -, maar ook kwamen er telefoontjes binnen over onder meer carbidschieten, geluidsoverlast, brandjes, vernielingen en overlast door jeugd.


Wouter van Dijk

Dat meldt de gemeente Barneveld naar aanleiding van de evaluatie die de gemeente met onder meer politie, brandweer, boa’s en jongerenwerkers hield. Ondanks de stijging van het aantal meldingen, sprak de politie eerder al van een rustige jaarwisseling. Wel viel op dat, ondanks het landelijk vuurwerkverbod, bijna overal toch vuurwerk is afgestoken, ook van het zwaardere soort. Over het algemeen echter hoefden hulpverleners niet in actie te komen voor grote onregelmatigheden.

Éen situatie sprong er volgens de politie uit, het ‘feest’ met ruim honderd jongeren op een weiland aan de Heetkamperweg in Stroe. Op nieuwjaarsdag meldde deze krant al dat de politie naar aanleiding van gebeurtenissen op deze locatie aangifte deed van mishandeling. Enkele jongeren gooiden zwaar vuurwerk naar twee agenten.

Ook de boa’s, de toezichthouders in dienst van de gemeente Barneveld, rukten relatief vaak uit om vuurwerkoverlast tegen te gaan, blijkt uit de evaluatie. In de middag en avond stonden her en der veel mensen op straat, rondom een vuurton. ,,Eén van de vreugdevuren was niet in orde, hier waren autobanden op gegooid. Dit hebben de boa’s, voordat het vuur werd aangestoken, laten opruimen.’’

Jongerenwerkers van Be Active hadden deze jaarwisseling alternatieve (online) activiteiten opgezet, ter vervanging van de nieuwjaarsfeesten en andere gebruikelijke activiteiten. Voor de online pubquiz die op oudjaarsdag gehouden werd, zijn in totaal 123 kaarten verkocht. Aan de virtuele escaperoom deden in totaal 58 huishoudens in Barneveld mee.

De brandweer rukte in totaal elf keer uit tijdens de jaarwisseling, waarbij de eerder in deze krant genoemde brandstichting bij het oude dorpshuis in Garderen en op het speelplein van een basisschool in Kootwijkerbroek er uitsprongen. Ook moest de brandweer een nacontrole doen bij een door vuurwerk opgeblazen prullenbak op het Oldenbarneveldplein in Barneveld.

De totale vuurwerkschade, onder meer aan kapotte verkeersborden, rioolputjes en vernielde hondenpoepbakken, bedroeg deze jaarwisseling ruim 18.000 euro, zo meldde deze krant recent. Dat is zo'n 12.000 euro minder dan het jaar ervoor.

Afbeelding