ANP XTRA Den Haag zwart, financiën, europa, papier, rijkdom, bankbiljet, geld, valuta, 20, europese
ANP XTRA Den Haag zwart, financiën, europa, papier, rijkdom, bankbiljet, geld, valuta, 20, europese Lex van Lieshout

Meer rijksgeld voor regio Barneveld vanaf 2023

5 februari 2021 om 11:33

BARNEVELD/REGIO Gemeenten in de regio rond Barneveld kunnen vanaf 2023 rekenen op een grotere rijksbijdrage voor overheidstaken per inwoner. Vooral de gemeenten Renswoude en Scherpenzeel gaan er flink op vooruit.


Wouter van Dijk


Dat blijkt uit de recent uitgebrachte herverdeling van het gemeentefonds, geld dat de Rijksoverheid jaarlijks overmaakt naar de gemeenten voor uitvoering van verschillende taken. Vanaf 2023 kan Barneveld rekenen op een verhoging van 36 euro per inwoner. In Scherpenzeel gaat de bijdrage omhoog met 49 euro per inwoner. Koploper in deze regio is de gemeente Renswoude, met een verhoging van 78 euro rijksgeld per inwoner.

In andere regiogemeenten gaat de bijdrage vanuit het rijk iets minder fors omhoog: Ede + 20 euro per inwoner, Nijkerk + 15 euro per inwoner, Putten + 22 euro per inwoner en Amersfoort + 27 euro per inwoner. Er zijn ook gemeenten die door de herverdeling minder gaan ontvangen vanaf 2023. In Wageningen gaat de bijdrage met 1 euro per inwoner omlaag, in Leusden gaat het om een verlaging van 17 euro per inwoner. Ermelo valt in het bijzonder op, met een verlaging van 94 euro per inwoner.

De grote verliezen in rijksgelden vanaf 2023 zijn landelijk vooral te zien in gemeenten in Groningen en Friesland. In totaal maakt de Rijksoverheid jaarlijks zo’n dertig miljard euro over aan alle gemeenten, om hun taken uit te kunnen voeren. Middels de herijking moet de verdeling volgens het rijk gemakkelijker worden en moet er meer rekening gehouden worden met extra taken die gemeenten de afgelopen jaren op hun bordje hebben gekregen. Denk met name aan de wet maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en de participatiewet.


‘Veel schade aan BMW door inbraak’

BARNEVELD Inbrekers hebben in de nacht van woensdag op donderdag toegeslagen aan de Assendelfterlaan in Barneveld, meldt buurtplatform Veilig Veller. Ze wisten zich toegang te verschaffen tot een BMW en gingen er vandoor met het stuur, de navigatie en het dashboard. De BMW is flink beschadigd. Het incident vond plaats om 3.24 uur.


Verloren & Gevonden

Vermist Sinds 28 januari is onze poes Marox vermist. Zij is voor het laatst gezien op de Orpingtonlaan in Veller Barneveld. Marox is een lapjeskat van 4 jaar oud, met witte achterpootjes en witte 'teentjes' van haar linker voorpoot. Marox luistert goed naar haar naam. Ze wordt vreselijk door ons gemist, met name onze dochter is hier heel verdrietig door. Wie heeft haar gezien? Neemt u een kijkje in uw schuur? Misschien heeft ze daar een plekje gevonden. Neem alsjeblieft zo snel mogelijk contact met ons op als u meer informatie heeft.

Alvast hartelijk bedankt. Met vriendelijke groet Fam. Muskita 0642143715