'Reisbeperkingen voor reizigers uit Verenigd Koninkrijk'

14 januari 2021 om 10:27

DEN HAAG (ANP) De Tweede Kamer wil dat er reisbeperkingen worden ingesteld voor mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen vliegen. Een voorstel van GroenLinks en D66 kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

In het coronadebat was woensdag veel te doen over de vele vluchten die nog dagelijks vanuit Londen naar Nederland komen. Diverse partijen drongen aan deze aan banden te leggen, zodat alleen noodzakelijke reizen nog door kunnen gaan.

Premier Mark Rutte zei in eerste instantie enthousiast te zijn geweest over het idee, maar dat het in de praktijk “juridisch lastig” is. Het kabinet ontraadde het voorstel van GroenLinks en D66 dan ook, maar toch kan dat op genoeg steun van andere partijen rekenen.


'Verbied buitenlandse financiering moskee'

DEN HAAG (ANP) Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat buitenlandse financiering van religieuze instellingen wordt verboden. Ook de SP pleit voor zo’n verbod na het onderzoek van een speciale Kamercommissie over ongewenste financiering. De VVD, PVV, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie zijn voorstander van zo’n verbod, waarmee het op steun van een meerderheid kan rekenen.

De Kamercommissie concludeerde dat verschillende Nederlandse moskeeën geld krijgen uit onvrije landen, in ruil waarvoor ultraconservatief en antidemocratisch gedachtegoed onder jonge moslims wordt verspreid.

“Het is verwerpelijk als buitenlandse organisaties onze jongeren vergiftigen met verwerpelijke ideeën, bijvoorbeeld dat vrouwen of homo’s minderwaardig zijn”, zegt SP’er Jasper van Dijk. Hij komt met een voorstel omdat het kabinet “het laat afweten”. In reactie op de bevindingen van de Kamercommissie kwam het kabinet met een plan om burgemeesters en het Openbaar Ministerie (OM) meer macht te geven tegen ongewenste invloed uit onvrije landen.


Coalitiepartijen achter verhuizing vanwege renovatie Binnenhof

DEN HAAG (ANP) Het ziet ernaar uit dat de Tweede Kamer deze zomer toch verkast naar het oude gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken, in verband met een grootscheepse renovatie van het Binnenhof. Een meerderheid van in ieder geval coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunt de verhuizing, blijkt uit een rondgang langs de fracties.

Ook DENK "neigt naar ja”, zegt fractievoorzitter Farid Azarkan. De SGP, PvdA, SP en GroenLinks wachten het debat van donderdag over de verhuizing eerst af voor zij een definitief standpunt innemen.

Verzet is er van de grootste oppositiepartij PVV, laat Alexander Kops weten. Ook 50PLUS voelt weinig voor een verhuizing, aldus Gerrit Jan van Otterloo. Hij vreest vertragingen bij de renovatie van het grote Binnenhofcomplex. Ook Henk Krol is tegen de verhuizing.

De tijdelijke verhuizing duurt naar verwachting ruim vijf jaar.