Jonge Klimaatbeweging: 'Stem op Klimaatkandidaat'

14 januari 2021 om 10:37

UTRECHT (ANP) Het klimaat moet meer aandacht krijgen tijdens de komende verkiezingen in maart. Dat vindt de Jonge Klimaatbeweging, die woensdag samen met Grootouders voor het Klimaat de campagne ‘Kies voor Klimaat’ lanceert. Daarom heeft de organisatie negen ‘Klimaatkandidaten’ aangewezen uit verschillende politieke partijen die zich deze verkiezingen extra inzetten voor het klimaat.


“Een Klimaatkandidaat is iemand die net dat extra stapje zet voor het klimaat binnen zijn of haar partij”, zegt voorzitter Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging. Kiezers kunnen er volgens hem zelf voor zorgen dat klimaat bovenaan de politieke agenda komt te staan door op een Klimaatkandiaat te stemmen.

Onder de Klimaatkandidaten zijn bekende politici, zoals Rob Jetten (D66), Mark Harbers (VVD), Sandra Beckerman (SP) en Lammert van Raan (Partij voor de Dieren). Op de lijst staan ook veel kandidaten die nog niet in de Kamer zitten, zoals Henri Bontenbal (CDA), Kauthar Bouchallikht (GroenLinks), Joris Thijssen (PvdA), Pieter Grinwis (CU) en Ellen Verkoelen (50+).

Alle negen kandidaten zullen binnenkort met elkaar in debat gaan. Toch benadrukt de organisatie dat klimaatverandering voorkomen niet "links of rechts is, want de gevolgen van klimaatverandering raken iedereen”.

“Er moet meer worden gedaan dan alleen de coronabrand blussen, alle miljarden die worden uitgegeven moeten ook worden gebruikt om klimaatverandering op te lossen.''