Boekensector vraagt om steun van consumenten

14 januari 2021 om 12:17

DEN HAAG (ANP) Boekhandels vragen donderdag via een advertentie in de grote ochtendkranten om extra steun van consumenten tijdens de coronacrisis. In de advertentie roepen ze mensen op om boeken lokaal te kopen en deze thuis te laten bezorgen.


“De boekhandels zijn door corona tijdelijk gesloten. Maar binnen staat jouw boekverkoper te trappelen om fantastische boeken thuis te bezorgen. Boeken waarmee je jezelf of een ander, jong en oud, een groot plezier doet. Dus koop nú een boek en zorg dat je favoriete winkel ook na de coronacrisis nog bestaat”, stellen de boekhandels.

Met de hashtags #koopnueenboek en #steunjeboekhandel hopen ze consumenten aan te sporen om boeken thuis te laten bezorgen, nu niet-essentiële winkels vanwege de lockdown tot zeker 9 februari gesloten blijven. Dinsdag riep de voltallige boekenbranche in een brief aan de Tweede Kamer op om boekhandels als essentiële winkels aan te merken. Het verzoek werd ingediend door de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak, boekenkoepel CPNB, de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en de Groep Algemene Uitgevers.

Zij stellen dat "boeken essentieel voor de geest zijn in deze zware tijden. Boeken vervullen een vitale functie, ook als het gaat om meningsvorming en debat”. De boekenorganisaties verwijzen naar Duitsland, waar de politiek deze status aan boeken heeft gegeven. Zij pleiten ervoor de Nederlandse boekwinkels de kans te bieden een afhaalloket te openen.