Theo van Beek: ,,Er is veel vraag naar onze fietsverhuur.''
Theo van Beek: ,,Er is veel vraag naar onze fietsverhuur.'' Pauw Media

‘Het enige dat nog kan, is fietsen’

14 januari 2021 om 09:55

Veel vraag naar huurfietsen Vonk Tweewielers

BARNEVELD Het kabinet verlengde dinsdag de lockdown tot 9 februari. Ook Vonk Tweewielers in Barneveld moest de deuren sluiten, maar stilzitten is er niet bij, vertelt eigenaar Theo van Beek. ,,Veel mensen komen hier om de omgeving te ontdekken. Er is daardoor veel vraag naar onze fietsverhuur.”


Nederlanders gaan nog steeds op vakantie, al gaan ze daarvoor minder de grens over, vertelt van Beek. ,,De hotels zijn nog steeds vol. De vakantieparken ook. En dankzij de fiets kunnen mensen er toch even op uit.” Normaalgesproken heeft van Beek ook veel aanloop van voornamelijk Duitsers die naar de Veluwe komen. ,,Dat is nu helemaal niet. Nu zijn het vooral Nederlandse gezinnen die vanuit de grote stad hier komen en een stukje natuur willen zien.”


TANDEM De fietsenhandel is dicht, maar naast de werkplaats die wel open is, zorgt ook de fietsverhuur voor inkomsten. ,,Het is het enige wat nog mag, fietsen. Of naar de wasstraat. Ik hoor dat dat tegenwoordig ook populair is.” De fietsen van Vonk staan op zo’n tien á vijftien locaties in de omgeving van Barneveld bij de hotels en de vakantieparken. ,,Naast de gewone fiets, verhuren we kinderfietsen, elektrische fietsen en tandems. Voor de tandems is nu iets minder vraag. Maar al met al heb je het al gauw over een paar honderd fietsen.”

Naast de fietsverhuur verkoopt van Beek nog steeds fietsen, maar dan online. Tot voor kort staat het aanbod op de website. ,,We merken dat daar nu reactie op komt, maar het is behelpen. Normaal gesproken komen mensen aan de deur, maar dat gaat niet. De werkplaats is wel open en dat gaat goed. Maar voor verkoop is het moeilijk.”


BUS Daarom gaat van Beek met zijn fietsen naar de mensen toe. ,,Het is een andere manier van werken.” Voordat van Beek langskomt, kiezen geïnteresseerden twee of drie fietsen op zijn website uit en die gaan met hem mee de bus in. Naast de fietsen, neemt hij ook zijn standaard gereedschap mee, maar daarmee is zijn voertuig vol. Ter plekke verstelt de winkeleigenaar het stuur en het zadel, zodat de klant direct op pad kan. ,,Normaal gesproken zoeken ze ook een extra fietstas uit, maar helaas, je kan niet alles in de bus meenemen.”

Op deze manier redt van Beek het nog wel een tijdje. ,,Het is niet anders. Als je toch omzet wilt genereren, moet je wat. We hebben geluk dat het voor het fietsen nog geen hoogseizoen is. Dat begint meestal in maart.” Dankzij de fietsverhuur heeft van Beek nog genoeg te doen. Ook houden ze elk jaar in januari de winterschoonmaak. ,,Met onze planning hielden we rekening met de opening op 19 januari, maar nu hebben we iets langer de tijd. Als we weer open mogen, dan zijn wij klaar voor het nieuwe fietsseizoen.”