Een Leusdense varkensboer lapt volgens de gemeente de milieuregels aan zijn laars.
Een Leusdense varkensboer lapt volgens de gemeente de milieuregels aan zijn laars. Paul Nolens

Dwangsom varkenshouder: €125.000

14 januari 2021 om 11:36

Leusdense boer negeert milieuregels

LEUSDEN De gemeente Leusden legt een Leusdense varkenshouder het vuur na aan de schenen. Het bedrijf kreeg onlangs een aanmaning in de brievenbus met het dringende verzoek een dwangsom van 125.000 euro alsnog te betalen.


De man kreeg de rekening eind november al in de bus. ,,Maar hij heeft nog niet betaald, ondanks dat de betalingstermijn van 6 weken inmiddels is verstreken’’, aldus een gemeentelijk woordvoerder.

De varkenshouder heeft inmiddels bezwaar gemaakt tegen de opgelegde dwangsom. Dat bezwaar wordt begin februari behandeld door de bezwaarschriftencommissie. ,,Maar de bezwaarprocedure heeft géén opschortende werking voor betaling ervan’’, laat de gemeente nadrukkelijk weten.


DWANGSOM Volgens de gemeente bleef de agrariër sinds 2018 structureel in gebreke. Hij had tot 1 januari vorig jaar de tijd om zijn stallen aan te passen aan de landelijke stikstofnormen óf zijn bedrijf te beëindigen. Volgens de gemeente is geen van beide gebeurd. ,,De boer heeft ook nu nog niet aan de verplichtingen voldaan’’, laat de gemeente desgevraagd weten. ,,Sinds 2018 is geconstateerd dat bij een bedrijf van een varkenshouder diverse milieu-overtredingen aanwezig zijn’’, liet het college begin december in een toelichting op het handhavingsbesluit weten. De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) -dat vergunningen verleent, toezicht houdt, handhaaft en adviseert voor de provincie Utrecht en gemeente zoals Leusden- zette na het constateren van de overtredingen een handhavingstraject in. Onderdeel daarvan is het opleggen van een dwangsom.

,,Gebleken is dat waarschuwen en dreigen met boetes (dwangsommen) niet hebben geleid tot het gewenste doel. De overtredingen duren grotendeels voort’’, schrijft het college dat in de omstandigheden aanleiding zag de verbeurde dwangsommen daadwerkelijk te gaan innen.


STIKSTOFNORM ,,Landelijk is afgesproken dat alle varkenshouderijen tot 1 januari 2020 de tijd kregen om stallen aan te passen aan de landelijke stikstofnorm’’, laat een gemeentelijk woordvoerder in een toelichting weten: ,,Wie dat niet wilde moest zich aanmelden voor de stoppersregeling waarbij het houden van varkens met een te hoge stikstofuitstoot, tot 1 januari 2020 gedoogd zou worden. Vanaf dat moment zou dan vervolgens de varkenshouderij beëindigd moeten worden.’’

De Leusdense varkenshouder negeerde die regels, volgens de gemeente. ,,Dit bedrijf heeft de varkensstal niet op tijd aangepast en houdt nog steeds varkens. Dat is in strijd met de landelijke afspraken en wetgeving, waardoor wij hier tegen optreden.’’ Volgens de gemeente is hierdoor een ongelijk speelveld ontstaan: ,,De overgangsregeling was bedoeld om een gelijke concurrentiepositie te creëren voor varkenshouderijen die wel doorgaan en die daarvoor in stalaanpassingen investeerden.’’


REGELS NAKOMEN De gemeente is vast van plan de varkenshouder niet alleen de dwangsom te laten betalen, maar ook hem te dwingen de regels alsnog na te laten komen. Het college realiseert zich dat dat wellicht geen gemakkelijke opdracht wordt: ,,De komende periode zal zowel door de RUD Utrecht als de gemeentelijke organisatie een aanzienlijke inspanning geleverd moeten worden om het proces te begeleiden en uit te voeren.'' Als de agrariër niet op de aanmaningen voor het betalen van de dwangsom reageert, is de gemeente van plan die opdracht bij een deurwaarder neer te leggen.