Het gaat goed met de als eerste in Ziekenhuis Gelderse Vallei gevaccineerde Dave Tjan.
Het gaat goed met de als eerste in Ziekenhuis Gelderse Vallei gevaccineerde Dave Tjan. Ted Walker Fotografie

Dave Tjan: ‘Het gaat goed met me'

14 januari 2021 om 11:07

Allereerste gevaccineerde in Ede is tevreden


EDE ,,Het gaat goed met me", stelt Dave Tjan. De anesthesioloog-intensivist werd een week geleden als eerste werd gevaccineerd in Ziekenhuis Gelderse Vallei.


Ted Walker

Tjan was blij dat het vaccineren begon en verwachtte weinig complicaties: ,,Ik ben heel blij dat we de vaccinaties achter de rug hebben, omdat dit het gevoel geeft dat we hiermee een uitweg uit deze crisis hebben gevonden. Op dit moment zien we dat de sfeer in het ziekenhuis erg goed is na de vaccinaties, ook onder het personeel op de intensive care en de spoedeisende hulp die de eerste covid-vaccinatie inmiddels hebben gehad. We hebben de hoop dat dit ons vooruit gaat helpen’’, zo zegt hij.

BEURS GEVOEL Van de prik zelf voelde Tjan niet veel, maar daarna gaf zijn armspier wel een reactie. ,,Ik heb twee dagen wat last van een beurs gevoel gehad op de plek waar ik werd geprikt. Of ik verder bijwerkingen heb ervaren? Nee, geen enkele. Ik ben daar ook niet bang voor, omdat uit grootschalige testen met proefpersonen al is gebleken dat er geen ernstige bijwerkingen optreden. En dat is ook wat we hier in het ziekenhuis zien: geen ernstige bijwerkingen. Veel verpleegkundigen zeggen nu: ik ben heel blij dat ik het heb gedaan. We hebben nu dit station gepasseerd, en we hebben echt het gevoel dat dit ergens goed voor is; de weg vooruit. Het geeft positieve energie. Ik kan niet wachten op de tweede prik’’, uit Tjan zijn gevoel.


De anesthesioloog-intensivist was niet de enige met een beurs gevoel in de arm. ,,Veel collega’s hadden een vorm van spierpijn’’, zegt hij. ,,Een enkeling ontwikkelde een licht grieperig gevoel in de uren na de prik, maar dit ging snel voorbij. Zij voelen zich allemaal goed.


FRUSTRATIE ,,Ik hoop echt dat in de komende maanden de hele maatschappij versneld gevaccineerd kan worden’’, deelt hij zijn gevoel. ,,In mijn sociale omgeving vragen velen zich af: ‘Wanneer zijn wij aan de beurt’? Veel ouderen willen nu zo snel mogelijk gevaccineerd worden, omdat zij daar hoop uit putten. En dan is het zo frustrerend om te moeten wachten tot maart of zelfs nog later, wanneer de grote piek vermoedelijk al is geweest (als de Britse variant ons bespaard blijft). Het frustreert mij enorm om dan tegen die mensen te moeten vertellen dat ik het ook niet weet. We moeten afwachten wat het kabinet hierover besluit’’, zegt Dave Tjan tot besluit.


Janneke Drok, communicatie-adviseur van het ziekenhuis, voegt hieraan toe dat er binnen het ziekenhuis Gelderse Vallei geen ziekmeldingen of meldingen bij de Arbodienst zijn gedaan als gevolg van de covid-19 vaccinaties.