Angst voor ledenverlies clubs

14 januari 2021 om 10:01

THOLEN (ANP) In financieel opzicht zullen de meeste amateurvoetbalclubs het nog wel een tijdje redden, maar de vrees voor ledenverlies wordt steeds groter. Al sinds oktober liggen alle competities voor amateurs stil.

“En dat gaat steeds meer pijn doen”, zegt Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenvereniging Amateurvoetbalverenigingen (BAV) waarbij zo’n 1600 clubs zijn aangesloten. “Financieel redden de clubs het misschien nog wel. Maar het wordt steeds moeilijker om binding te houden met je leden.”


De jeugd tot achttien jaar mag blijven trainen en onderlinge wedstrijdjes spelen. Het probleem zit bij de senioren, die slechts in groepjes van maximaal twee personen mogen trainen. "Spelers van selectieteams zijn vaak nog wel gemotiveerd. Maar bij de meeste lagere elftallen wordt nu al maanden niet getraind. Het wordt voor clubs steeds moeilijker om binding te houden met die leden. Je hoort regelmatig: ik ben nu vrij op zaterdag of zondag, dat bevalt eigenlijk best goed. Of voetballers gaan andere sporten ontdekken, zoals tennis. Mensen krijgen een ander levensritme. Dat gaat leden kosten”, aldus Van Olffen.