Archieffoto uit november 2014.
Archieffoto uit november 2014. AberMedia

´Overval was in scene gezet´

14 januari 2021 om 12:47

Eis 15 maanden cel tegen eigenaar Barnevelds                 tv-bedrijf

BARNEVELD/ARNHEM (APA) Is de overval op de Barneveldse televisiewinkel Plasmavisie eind 2014 in scène gezet en werd de verzekering door de twee eigenaren opgelicht? De officier van justitie bij de rechtbank in Arnhem vindt dat er genoeg bewijs is tegen de 45-jarige eigenaar uit Ede en eiste woensdag een celstraf van vijftien maanden. Zijn compagnon en zwager, een 50-jarige man uit Apeldoorn, moet volgens de officier van justitie worden vrijgesproken.


Ruim zes jaar later is de waarheid nog steeds niet boven water. Tot grote frustratie van de eigenaren. ,,Dit zit heel diep”, liet de 45-jarige aan de rechtbank weten. Hij vertelde hoe hij en een medewerker op zaterdagavond 15 november 2014 door drie mannen met bivakmutsen op werden overvallen in zijn bedrijf aan de Anthonie Fokkerstraat. Hoe hij bedreigd werd met een pistool en vier uur lang met armen en benen aan elkaar vastgetaped en met een zak over zijn hoofd op de koude grond heeft gelegen. In die tijd zouden de mannen het magazijn hebben leeggeroofd en zo’n 360 televisies hebben meegenomen.


ANONIEME TIP Een paar weken later werden 300 gestolen televisies teruggevonden in een loods in Amersfoort. Een lager aantal dan het bedrijf aan de verzekeraar had opgegeven. Daarnaast was er via misdaadjournalist John van den Heuvel een anonieme tip binnengekomen, waaruit zou blijken dat de overval in scène was gezet. Getuigen, die iets van de overval hebben gezien, zijn volgens deze tipgever door de bedrijfseigenaren betaald voor hun verklaring.


BEWIJZEN ,,Sinds deze tip heeft de politie zich alleen nog op ons gericht als verdachten”, beklaagde de 45-jarige zich. ,,Ik kan precies bewijzen wat onze voorraad was, maar daar is helemaal niet naar gekeken. Bovendien ging het juist hartstikke goed met ons bedrijf. Waarom zouden we dan zoiets doen?”


Hij suggereerde dat de anonieme tipgever mogelijk zelf iets met de overval te maken heeft. Vanwege journalistieke bronbescherming zijn de journalist en de anonieme tipgever in de zaak niet als getuigen gehoord.

De verzekeraar betaalde na de overval 100.000 euro aan Plasmavisie, als voorschot op de opgegeven schade van ruim 350.000 euro. Dat voorschot heeft de verzekeraar inmiddels via een civiele rechtszaak met succes teruggeëist van het bedrijf. Er zouden te veel gestolen televisies zijn opgegeven.

Ook de officier van justitie in de strafzaak stelt dat het aantal niet klopt. De bestelbus die bij de overval is gebruikt en waarmee, zo blijkt uit camerabeelden, drie keer heen en weer is gereden, kan volgens de officier nooit zo veel televisies hebben vervoerd. Maar volgens de verdediging staat dat helemaal niet vast. De gebruikte bestelbus is nooit teruggevonden.

De officier van justitie heeft tegen de 50-jarige eigenaar niet genoeg bewijs voor de oplichting, aangezien hij niet bij de overval aanwezig was en ook het schadeformulier niet heeft ondertekend.

Volgens de advocaat van de twee eigenaren is het tijd dat aan beide mannen ‘recht wordt gedaan’. De zaak duurt al veel te lang en de ondernemers ondervinden met hun bedrijf nog steeds veel hinder van de reputatieschade die de beschuldiging teweeg heeft gebracht. Hun advocaat noemde het bewijs ‘flinterdun’ en stelde dat de rechtbank niet anders kan dan de twee mannen vrijspreken.

De uitspraak van de rechtbank is op 27 januari.