PSV-spits Eran Zahavi (links) in duel met tweevoudig doelpuntenmaker Teun Koopmeiners van AZ. anp / Maurice van Steen

AZ vindt na zege aansluiting

14 januari 2021 om 12:17

PSV in eigen huis aan de kant gezet

EINDHOVEN (ANP) Aan de hand van Teun Koopmeiners heeft AZ weer aansluiting gevonden bij de beste ploegen van de Eredivisie. De tweevoudig landskampioen uit Alkmaar won de uitwedstrijd bij PSV (1-3), met dank aan twee treffers van de aanvoerder.

AZ vierde de zesde zege op rij tegen een club uit de traditionele top drie, waar behalve PSV ook Ajax en Feyenoord toe behoren. Het doelsaldo van die ontmoetingen is indrukwekkend (14-1). AZ verkleinde de achterstand op Ajax en Vitesse tot 4 punten. Feyenoord kwam gisteren in punten gelijk met de twee koplopers, van wie Ajax vanavond nog wel tegen FC Twente speelt. PSV heeft voorlopig 1 punt minder dan Ajax en Vitesse.

AZ-trainer Pascal Jansen werkte als hoofd opleiding en trainer van de beloftenploeg en het hoogste juniorenteam bij PSV. De opvolger van Arne Slot liet zien dat hij aardig weet hoe hij de club uit Eindhoven moet bestrijden. AZ koos niet massaal de aanval, in de wetenschap dat de thuisploeg goed kan counteren. Spelend vanuit een goede organisatie werd AZ naarmate de eerste helft vorderde wel sterker en sterker, met de 0-1 en 0-2 voor rust als gevolg.

Yvon Mvogo mocht het zich aanrekenen dat AZ na een half uur de leiding nam. De doelman van PSV verliet onnodig zijn doel en was ook nog zo dom om Myron Boadu te vloeren. Koopmeiners eiste de penalty op en maakte geen fout: 0-1. De 0-2 van de aanvoerder van AZ was er een om in te lijsten, al kwam er ook enig geluk bij zijn wonderschone treffer kijken. Koopmeiners nam een hoekschop van Jesper Karlsson op een hak en zag de bal hoog in het doel belanden. PSV oogde niet zo fris als zondag in de openingsfase tegen Ajax. Trainer Roger Schmidt miste de geblesseerde Cody Gakpo en Mario Götze. Ook Noni Mandueke was onvoldoende fit om in te vallen. De Duitse coach van de thuisploeg gaf Ryan Thomas een basisplaats en verving hem in de rust voor Mauro Júnior. Met de Braziliaan in de gelederen nam PSV het initiatief, ook omdat AZ zich wel heel ver terugtrok om de voorsprong te verdedigen.

Philipp Max verzilverde in de 59e minuut een vrije trap voor PSV (1-2), dat in het laatste half uur hevig aandrong maar nauwelijks kansen kreeg. Calvin Stengs besliste in de 90e minuut het duel. Marco van Ginkel viel nog in.