Megaproces tegen de maffia

13 januari 2021 om 16:24

LAMEZIA TERME (ANP/RTR/AFP) Een van de grootste processen tegen de Italiaanse maffia in de geschiedenis is van start gegaan in de zuidelijke stad Lamezia Terme.


Daar moeten zo’n 350 verdachten voor de rechter verschijnen. Zij worden verdacht van uiteenlopende misdrijven, waaronder moord, afpersing, drugshandel en ambtsmisbruik.

De autoriteiten hopen de ‘Ndrangheta met het proces een slag toe te brengen. Die uit Calabrië afkomstige groep wordt gezien als de machtigste maffiaorganisatie in het land en zou jaarlijks tientallen miljarden verdienen met criminele activiteiten. Aanklagers omschrijven de ‘Ndrangheta als een netwerk van misdaadfamilies.


In Lamezia Terme is een megarechtbank opgetuigd, met voldoende plek voor de honderden advocaten, journalisten en aanklagers. Onder de verdachten bevinden zich onder meer accountants, advocaten, zakenlieden, politici en zelfs agenten. Zij hebben de ‘Ndrangheta volgens aanklager Nicola Gratteri vrijwillig geholpen een misdaadimperium op te bouwen.

Gratteri sprak over een "belangrijke dag” en schoof later aan toen de rechter de namen van verdachten voorlas. Die verdachten waren zelf niet fysiek aanwezig, maar woonden de zitting via videoverbinding bij. Hun gezichten waren te zien op tientallen televisieschermen. Gratteri verwacht dat het proces zeker een jaar duurt. Aanklagers willen 913 getuigen aan het woord laten.