Evert van de Veen geeft online nieuwjaarsconcert

Evert van de Veen geeft online nieuwjaarsconcert

VOORTHUIZEN De Voorthuizense organist Evert van de Veen geeft zaterdag 16 januari vanaf 20.00 uur in de Gereformeerde Kerk aan de Hoofdstraat in Voorthuizen een nieuwjaarsconcert met koraalbewerkingen van Jan Zwart en Feike Asma.

Van Jan Zwart speelt Van de Veen onder andere ’t Scheepje onder Jezus’ hoede’, ‘Ga niet alleen door ’t leven’ en Psalm 75. Van Feike Asma onder meer ‘Wat de toekomst brengen moge’, een fantasie over de Avondzang en Psalm 138.

Jan Zwart (1877-1937) was de eerste Nederlandse organist die geregeld op de radio was te horen. De organist, die ook orgelmuziek componeerde, was vooral geliefd onder leden van orthodox-protestantse kerken. Hij gaf in 1917 de bundel ‘Nederlandse Orgelmuziek’ uit. Feike Asma (1912-1984) kreeg van 1928 tot 1937 orgelles van hem. Volgens Evert van de Veen herken je de speelstijl van Feike Asma binnen een halve minuut. ,,Hij kon ieder orgel anders laten klinken door zijn toucher, zijn registratiekeuzes en zijn eigen interpretatie van het muziekstuk.’’

Het concert in Voorthuizen, dat om 20.00 uur begint, is te beluisteren via de Kerkomroep, Kerkdienst gemist en het YouTube-kanaal van de Gereformeerde Kerk Voorthuizen.

Luisteraars kunnen een vrijwillige bijdrage voor dit concert overmaken op rekeningnummer NL 45 ABNA 043 26 61 654 op naam van E.v.d. Veen of via een QR-code die tijdens de uitzending in beeld wordt gebracht en die ook op de website www.evertvandeveen.nl is geplaatst.


Brieven

Theater van de democratie

Tot 30 december wist ik niet dat de broer van Hendrik Groen gebruik maakt van het pseudoniem “Dickens, correspondent van huisbulletin “Theaterpraet”.

Ik denk dat ik al een kleine 50 jaar op de hoogte ben van zijn schrijftalent, maar nu heeft hij zich bijna overtroffen, al moet hij wel blijven letten op het juiste gebruik van spaties tussen woorden. Er is voor hem dus eigenlijk geen reden - tenzij een politiek of sociaal dwingende - om een schuilnaam te gebruiken. Op deze manier blijft zijn faam nog steeds tot een kleine kring beperkt. Vanwege de kwaliteit van het verhaal vergeef ik de schrijver het zonder overleg eenmalig lenen van mijn bijnaam “Dickens”. Ik heb nog ongeveer 86 andere.

[Dick Veldhuizen, Garderen


[Reactie van de broer van Hendrik Groen

De redactie heeft mij gevraagd een korte reactie te geven op de door u veronderstelde misverstanden over - dubbele - pseudoniemen. Wat fijn dat u reageert. Als 100-jarige overkomt mij dat niet zo vaak meer. Maar ik moet u teleurstellen, ik ga mijn broer Hendrik niet lastig vallen met een pseudoniem. Op onze leeftijd berust je in het bestaan van jezelf. Zolang het duurt. Daar zit geen spatie tussen. En dan die Dickens! Dat is maar een onbeduidende voorbijganger in het verhaal. Dat er nog 86 bijnamen in uw hoofd rondwarrelen, lijkt mij geen pretje.