Gemeenten strenger door tekorten op sociale voorzieningen

Gemeenten strenger door tekorten op sociale voorzieningen

AMSTERDAM (MEDIAWATCH) Een flink deel van de gemeenten wordt strenger in het toelaten van mensen tot sociale voorzieningen vanwege een tekort aan geld voor het leveren van jeugdzorg, opvang en bijstand. Bijna alle gemeenten kampen met zo’n geldtekort. Dat meldt EenVandaag na onderzoek samen met onderzoeksplatform Investico en de Groene Amsterdammer.

Aan het onderzoek deden wethouders en ambtenaren uit 151 gemeenten mee. Negen op de tien geven aan dat hun gemeente kampt met tekorten voor het sociaal domein. Het gaat dan met name om gemeentelijke taken op het gebied van jeugdzorg, opvang en bijstand.

Daardoor heeft of overweegt de helft van de deelnemende gemeenten met een tekort een strenger toelatingsbeleid voor sociale- en zorgvoorzieningen. Vier op de tien deelnemende wethouders en ambtenaren zeggen bovendien dat ze strenger zijn in het toelaten van mensen van buiten de gemeenten tot hun voorzieningen. Situaties waarbij mensen zorg moeten ontvangen buiten de gemeentegrenzen zorgen vaak voor discussies tussen gemeenten over wie financieel verantwoordelijk is.


Hulporganisatie Icco verder onder Cordaid

DEN HAAG (ANP) De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Icco wordt opgenomen binnen Cordaid. Het besluit achter de fusie tussen het protestantse Icco en het katholieke Cordaid is financieel ingegeven, laat directeur Kees Zevenbergen van Cordaid aan Trouw weten.

Zevenbergen blijft ook na de fusie algemeen directeur van Cordaid. De integratie zorgt voor een verwachte besparing van 5 tot 10 miljoen euro per jaar, bijvoorbeeld op personeelszaken en computersystemen.

“Dat is substantieel veel geld dat we aan armoedebestrijding kunnen besteden”, zegt Zevenbergen tegen de krant. “Je redt het niet meer in je eentje. De uitdagingen in de wereld zijn zo enorm, als de mensen van goede wil hun krachten niet bundelen, is het niet genoeg. Daarbij is het jammer als organisaties elkaar kapot concurreren.”

Door de fusie ontstaat een organisatie met 200 tot 250 miljoen euro omzet en 1000 medewerkers. Icco zal zich terugtrekken uit meerdere landen, zoals Indonesië en in Zuid-Amerika.


FVD-leider Baudet ‘onthutst’ over terugtreden Hiddema

DEN HAAG (ANP) Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet betreurt het besluit van oud-Kamerlid Theo Hiddema om zich terug te trekken als lijstduwer. Hiddema, voormalig rechterhand van Baudet, neemt afstand van de partij wegens de nieuwe koers van de voorman. “Zowel de reden die Theo opgeeft voor zijn besluit, als de wijze waarop hij dat naar buiten bracht, hebben me onthutst”, schrijft Baudet hierover op de website van FVD.

“Ik voel niets dan respect en liefde voor hem als persoon.''