De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.
De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Epa/kcna Editorial use Only

Kim Jong-un: 'Beleid heeft gefaald'

PYONGYANG (ANP/RTR) Het economisch beleid van het stalinistische regime in Noord-Korea heeft de afgelopen vijf jaar gefaald ,,in bijna elke sector”, heeft de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un dinsdag gezegd op het congres van de Arbeiderspartij. Dat een Noord-Koreaanse leider zijn falen toegeeft, geldt als erg zeldzaam.


Het partijcongres, dat voor het laatst in 2016 werd gehouden, wordt nauwlettend gevolgd omdat wordt verwacht dat Kim zijn nieuwe vijfjarenplan en zijn buitenlandbeleid voor de komende periode uit de doeken zal doen, twee weken voordat aankomend Amerikaans president Joe Biden het Witte Huis betrekt.

In zijn openingstoespraak zei Kim Jong-un dat Noord-Korea een ,,miraculeuze overwinning” had behaald door meer macht en aanzien in de wereld te verkrijgen sinds het laatste partijcongres.

Daarbij verwees Kim onder meer naar de ontwikkeling van een langeafstandsraket waarmee doelen op het vasteland van de Verenigde Staten kunnen worden aangevallen.

Maar het afgelopen vijfjarenplan heeft niet zijn vruchten afgeworpen, gaf de alleenheerser toe. Daarbij hamerde hij nogmaals op de Noord-Koreaanse doctrine van zelfvoorziening.

,,De strategie gold tot vorig jaar maar is enorm tekortgeschoten in het behalen van doelen in bijna elke sector”, zei Kim volgens staatspersbureau KCNA.

Toen hij de coronapandemie aansneed, loofde Kim de medewerkers van de Arbeiderspartij om het zorgen voor ,,stabiele omstandigheden tegen het coronavirus van het begin tot het einde”.

Officieel zijn er in Noord-Korea geen coronabesmettingen vastgesteld, maar de kluizenaarsstaat heeft duizenden ,,vermoedelijke gevallen” gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).