Washington

Washington

Congres VS stelt verkiezingsuitslag vast, bezwaar verwacht

(ANP) Het Amerikaanse parlement, het Congres, stelt vandaag de uitslag vast van de presidentsverkiezingen in november. De huidige vicepresident Mike Pence zal de uitslag van het kiescollege formeel meedelen aan de verzamelde volksvertegenwoordigers in het Capitool. Het is de laatste procedurele horde voor de inauguratie van aankomend president Joe Biden over twee weken.

Ten minste twaalf Republikeinse senatoren hebben aangekondigd bezwaar te maken als het Congres de uitslag moet goedkeuren.


FORMALTEIT Normaal gesproken is de goedkeuring een formaliteit, maar senator Ted Cruz uit Texas, die de groep Republikeinen aanvoert, zei dat ze moeilijk gaan doen over de kiesmannen die Biden achter zich heeft gekregen in de zogeheten swing states.

Als er klachten worden ingediend, kan dat volgens Amerikaanse media leiden tot een urenlang debat waarbij ook gestemd moet worden. Dat kan Republikeinen in een lastig parket brengen als zij kleur moeten bekennen ten opzichte van president Donald Trump, die met zijn achterban nog altijd als een belangrijke machtsfactor binnen de partij geldt.


PIJNLIJK Een uiteindelijke stemming kan onder anderen pijnlijk uitpakken voor vicepresident Pence en Senaatsfractieleider Mitch McConnell, die naar verluidt niet op een stemming zit te wachten.

Aanhangers van scheidend president Trump hebben zich in groten getale verzameld in Washington om te demonstreren tegen de verkiezingsuitslag.

Trump, die nog altijd volhardt in zijn onbewezen aantijgingen van verkiezingsfraude aan het adres van de Democraten, heeft aangekondigd dat hij de menigte zal toespreken.

De plaatselijke autoriteiten hebben de demonstranten gewaarschuwd om hun vuurwapens thuis te laten en hebben de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om de protesten in goede banen te leiden.