Hongkong

Hongkong

Internationale kritiek op arrestatie oppositieleden Hongkong

(ANP/RTR/AFP) De arrestatie van tientallen oppositiefiguren in Hongkong heeft direct geleid tot internationale kritiek, onder meer vanuit Taiwan en de Verenigde Staten. De beoogde nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verweet Peking een ,,aanval op de democratie”. Hij beloofde de inwoners van Hongkong dat ze kunnen rekenen op de steun van de aankomende regering van Joe Biden.

De Republikeinse senator Ben Sasse concludeerde dat de Chinese leider Xi Jinping ziet dat ,,Amerika verdeeld en afgeleid is” en daar gebruik van maakt. Hij noemde de regerende Chinese communisten ,,laffe dictators”. De prominente activist Nathan Law, die vanuit Hongkong naar Groot-Brittannië is gevlucht, zei dat de autoriteiten ,,het vuur van verzet willen uitstampen”.

De politie in Hongkong heeft bevestigd dat 53 arrestaties zijn verricht. Dat gebeurde tijdens een grote operatie waar meer dan duizend agenten van de veiligheidsdiensten aan meededen. De minister van Veiligheid van Hongkong, John Lee, noemde de arrestaties ,,noodzakelijk”. Hij zei dat mensen worden aangepakt die Hongkong ,,in de afgrond willen storten”.


Athene

Griekse kerk weigert deuren te sluiten tijdens Driekoningen

(ANP/AFP) Griekse bisschoppen liggen in de clinch met de regering in Athene over het dichthouden van de kerken op Driekoningen. De regering heeft de geestelijken verzocht de kerkdeuren vandaag gesloten te houden vanwege het coronavirus, maar de bisschoppen willen daar niet aan. De overheid sloot gebedshuizen en niet-essentiële winkels vorige week om een derde coronagolf in het land te voorkomen.

Premier Kyriakos Mitsotakis riep de orthodoxe kerk in zijn land dinsdag op ,,haar verantwoordelijkheid te nemen” door de gebedshuizen woensdag te sluiten. Een dag eerder lieten de hoogste bisschoppen weten geen gehoor te geven aan “door de overheid opgelegde maatregelen” en van plan te zijn de diensten door te laten gaan.

Eerder klonk er al kritiek op de invloedrijke Griekse kerk voor het niet opvolgen van de beperkingen. Zo droegen sommige geestelijken tijdens diensten geen mondkapje en hielden zij onvoldoende afstand.

Premier Mitsotakis drong er dinsdag bij de 82-jarige orthodoxe aartsbisschop Ieronymos op aan zijn kerk het goede voorbeeld te laten geven.

Zelf was aartsbisschop Ieronymos een van de vijf hooggeplaatste geestelijken die vorige maand besmet raakte met het longvirus. Een van hen stierf. Desondanks houden sommige kerkbestuurders vast aan hun standpunt en stellen zij dat ze desnoods naar de rechter kunnen stappen om de overheidsmaatregelen terug te draaien.

Sinds het begin van de uitbraak zijn in Griekenland ruim 140.000 besmettingen geregistreerd.