Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat beginnen met het vaccineren van het personeel.
Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat beginnen met het vaccineren van het personeel. Gelderse Vallei

Vanaf donderdag circa 300 vaccinaties bij zorgpersoneel Edes ziekenhuis

Vanaf donderdag circa 300 vaccinaties bij zorgpersoneel Edes ziekenhuis

Barry Wensink


EDE Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede krijgt woensdagmiddag vaccinaties om ongeveer 300 personeelsleden in te enten in de strijd tegen corona. Het zetten van de prikken wordt door eigen personeel gedaan in het ziekenhuis en waarschijnlijk wordt daar donderdagochtend mee begonnen. ,,Exacte aantallen hebben we nog niet, maar het zal rond die 300 liggen. In ieder geval niet minder hoop ik”, aldus Christianne van den Broek, hoofd communicatie a.i. van Ziekenhuis Gelderse Vallei.


Van den Broek geeft aan dat afgelopen weekend duidelijk werd dat er in dit stadium ook voor ziekenhuispersoneel vaccinaties beschikbaar zijn. ,,Dan moet je denken aan medewerkers Intensive Care, spoedeisende hulp, corona afdelingen en de ambulancedienst. We hadden draaiboeken klaarliggen, maar het ging ineens op heel korte termijn spelen.” Maandagmiddag waren ze in het ziekenhuis in afwachting van nadere informatie en dat kwam later die dag. ,,We wisten wel dat het landelijk om 30.000 vaccins gaat wat betreft ziekenhuizen. Onduidelijk was in eerste instantie hoeveel stuks wij daar van zouden krijgen. We gingen uit van een voorzichtige schatting van zo’n 300 stuks, maar hadden geen idee of dat getal zou kloppen.”


Een dag later, dinsdagmiddag, is die zekerheid er nog steeds niet. ,,Dat moet later vandaag volgen, omdat de levering woensdag in de loop van de middag al is. Binnen onze regio wordt gekeken naar de primaire groepen en het ambulancepersoneel. Deze rekensom is nog niet rond.” Van den Broek maakt duidelijk dat het aantal vaccins bij lange na niet voldoende is om al het personeel van Ziekenhuis Gelderse Vallei, 2.800 mensen, te vaccineren. ,,Het zou wel genoeg moeten zijn voor het personeel van de genoemde afdelingen.” Er vindt landelijk verspreiding van de beschikbare vaccins plaats over de ziekenhuizen. ,,Dat gaat per regio en voor ons wordt het afgeleverd in het Radboud in Nijmegen.”


Het daadwerkelijk inenten wordt dus gedaan in het ziekenhuis en door eigen personeel. ,,We hebben soortelijke ervaring met het griepvaccin. Ook hebben we de ruimte, voorzieningen en menskracht om zelf te kunnen prikken. Het vaccineren is vrijwillig en ziekenhuispersoneel is dus niet verplicht om zich te laten inenten. ,,We zijn begonnen een en ander duidelijk te communiceren naar ons personeel, zodat er een antwoord is op alle vragen die leven. We roepen ons personeel ook op om die vragen te stellen. Er kan bezwaar zijn vanuit geloofsovertuiging of eventueel een andere principiële reden. Is er bezwaar omdat er informatie mist, dan willen we er alles aan doen om die gegevens beschikbaar te hebben.”

Het vaccineren van ongeveer 300 zorgmedewerkers hoeft volgens Christianne van den Broek hooguit enkele dagdelen te duren. ,,Het prikken is op zich niet heel veel werk en met drie personen gaat het hard. Met het griepvaccin prikken we bijvoorbeeld 500 mensen op een dag.”