Het plangebied van de nieuwe wijk Oostbroek in Kootwijkerbroek.
Het plangebied van de nieuwe wijk Oostbroek in Kootwijkerbroek. Jan van Uffelen

‘Pak verkeersveiligheid in Oostbroek meteen goed aan’

Oproep Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek

KOOTWIJKERBROEK Als het aan Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek ligt, is de verkeersveiligheid in de nieuwe wijk Oostbroek in Kootwijkerbroek na de aanleg meteen goed geregeld . ,,Er zijn de afgelopen periode meerdere voorbeelden in de gemeente Barneveld geweest waar het niet meteen goed geregeld was”, zegt voorzitter Addie Lassche. ,,Ik heb de indruk dat de gemeente er nu alles aan doet om dit goed doen.”


Jannes Bijlsma

Als voorbeelden noemt Lassche de rotonde bij de Schoutenstraat, de oversteekplaats aan de Burgemeester Kuntzelaan en de fietsoversteekplaats aan de Burgemeester Labreelaan, waar niet iedereen na de aanleg tevreden was over de inrichting. Over het laatste voorbeeld maakte deze krant maandag melding dat Wijkplatform De Burgt het als een ‘te gevaarlijk verkeersknelpunt’ beschouwt. ,,Voor Oostbroek heb je nu de kans om het in één keer goed te doen”, zegt Lassche. ,,Je hebt hier te maken met twee scholen, aan de randen van het plangebied. Sommige ouders brengen kunnen kinderen met de auto, andere fietsen naar school en komen van verschillende kanten. Je houdt je hart toch vast, als je stilstaat bij wat er kan gebeuren als de veiligheid niet op orde is. Wij vragen hier nadrukkelijk aandacht voor bij de gemeente Barneveld. En die luistert zeker naar ons.” In de nieuwe wijk moeten in totaal 104 woningen worden gebouwd. Naar verwachting start de bouw in het vierde kwartaal van dit jaar.


FLYING BIKES De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek kan dit jaar niet doorgaan, in verband met de coronamaatregelen. In plaats daarvan heeft Lassche de leden een korte nieuwjaarsbrief gestuurd. Hieruit blijkt dat de verkeersveiligheid in Oostbroek één van drie speerpunten is voor het komende jaar. Het tweede is de locatie die crossfietsvereniging Flying Bikes gaat achterlaten aan de Essenerweg, als zij verhuist naar haar nieuwe plek de Hanzeweg in Barneveld. ,,We spreken al enige tijd met de gemeente over de inrichting, helaas duurt het iets langer dan gehoopt. Wij willen graag die groene impuls voor het gebied. De uitdaging voor het komende jaar wordt om een goede balans te vinden tussen die groene impuls, de behoefte aan woningen en de financiële haalbaarheid.”


DORPSVISIE Het derde speerpunt van Plaatselijk Belang vormt volgens Lassche de zogenoemde ‘herijking' van de dorpsvisie, die de vereniging zo'n vijf jaar geleden met de Ondernemers Vereniging Kootwijkerbroek (OVK) vaststelde. ,,We maken geen nieuwe visie, maar we willen ‘m actueler maken”, licht Lassche toe. ,,Eentje die dicht bij de inwoners staat en waarmee we makkelijker samen met de gemeente mee aan de slag kunnen.” Zodra de corona-situatie het toelaat, hoopt de vereniging hierover met de inwoners in gesprek te gaan. ,,Een van de belangrijkste vragen die we willen beantwoorden: waar gaan we bouwen als Oostbroek klaar is? En wat willen we met het terrein rond de Puurveense Molen? Moeten daar woningen komen? Eventueel in combinatie met kleine bedrijfspanden voor zzp'ers? Of komt er ruimte voor horeca of cultuur? Verder willen we aandacht vestigen op de sportvoorzieningen in het dorp.”